Selamat petang dan selamat tahun baru 2012 kepada semua,semoga semakin sukses dan sihat selalu.Kali ni lepak sejak kat blog..saja nak share resepi kek kalamansi yang Rahel buat untuk menyambut tahun baru..semoga korang semua suka dengan kek ini...
Kek Kalamansi
Resepi:Rahel
Bahan:
6 buah kalamansi diambil jusnya*
150ml minyak masak*
3 biji telur*
200g tepung naik sendiri
150g gula kastor*
1/2 sudu teh esen vanila*
sedikit pewarna hijau
nutella secukupnya untuk inti kek
Cara:
1.Satukan bahan bertanda*,kemudian blender hingga halus.
2.Tuang ke dalam mangkuk.Ayakkan tepung naik sendiri sambil digaul
hingga rata.Bubuh pewarna hijau.Bahagi kepada 2 bahagian.
(gunakan 2 loyang 4x6" untuk membakar kek).
3.Tuankan adunan ke dalam loyang 4x6".Bakar selama 20 minit pada
suhu 170'C.
4.Setelah kek masak,biarkan sejuk kemudian sapu dengan nutella dan tindik
kan dengan kek yang satu lagi.Bubuh topping cream cheese di perukaan.
dan corakkan ikut kreativiti anda.
Topping Cream Cheese
120g cream cheese
3 sudu besar madu
1/2 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna biru
Cara:
1.Pukul cream cheese hingga lembut,tambahkan madu,esen vanila dan pukul
lagi hingga rata.Bubuh pewarna biru dan gaul rata.Sapukan pada permukaan
kek.
Selamat mencuba..
salam rahel...buah kalamansi tu cmner, Liza xkenal la...hihihihi
BalasPadamooo dari buah kalamansi ye. air kalansi pun sedap. apatah pulak dijadikan kek. wah
BalasPadambuah kalamsi tu mcm mana..?? leh letak gambar tak rahel..??
BalasPadamkalamansi tuh buah limau kasturi kerr?
BalasPadamahaks...limau kasturi rupanya..
BalasPadambaru ku tahu..hehehehe
Hmm...Liza..sowi la ..lambat terjawab..buah kalamansi tu ialah limau kasturi...hihihi..
BalasPadamKak Izah...
BalasPadamsaje jer Rahel cuba buat kek ni guna jus kalamansi..memang sedap gak..dah dekat2 ngan rasa Red Velvet Cake..
Sally Rashid and Chikadakbiru...
BalasPadambuah kalamansi ialah buah limau kasturi...hehe..
resepi yg menarik..nmpk cantik gebu jer kek kalamansi tu
BalasPadamTima kasi IZA AKMA...
BalasPadamsimple tapi sedap gitu..