Jemput la tengok-tengok,kot2 berkenan di hati...
Baeklah,kita semak dulu resepi kek coklat ni..
Chocolate Chiffon Cake
Sumber:Buku resepi
Bahan Adunan Kuning Telur:
70g coklat masakan
150ml susu cair
60ml minyak masak
6 biji kuning telur
1 sudu teh emulco coklat
110g tepung gandum
20g serbuk koko
1/4 sudu teh soda bikarbonat
Bahan Adunan Putih Telur:
6 biji putih telur
1/2 sudu teh cream of tartar
150g gula kastor
Cara:
1.Untuk membuat adunan kunig telur,cairkan coklat masakan dan susu cair dengan cara
double-boil.
2.Dalam mangkuk kecil,satukan minyak masak,kuning telur dan emulco coklat,kacau
rata.
3.Satukan bahan cara 1 dan 2,kacau rata.
4.Ayakkan tepung gandum,serbuk koko,soda bikarbonat ke dalam cara no.3,kacau
rata.
5.Untuk membuat adunan putih telur,putar putih telur dan cream of tartar hingga
berbuih,masukkan gula kastor secara bertahap (3x) sambil diputar hingga gebu
dan bertanduk.
6.Tuangkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur secara bertahap (3x)
sambil dikaup balikkan hingga rata.Kemudian masukkan ke dalam bag piping
dan picitkan ke dalam dulang pembakar sebesar 2''.Bakar dalam ketuhar selama
10 minit pada suhu 170'C.
(alas dulang pembakar dengan baking paper tanpa disapu butter)
7.Setelah masak,biarkan sejuk,kemudian potong tepi dengan kemas.
8.Ambil satu keping kek,picitkan whip cream di permukaan,kemudian beri 1/2 sudu
kecil inti blueberry,kemudian tompok satu keping kek di atasnya dan picitkan lagi
whip cream di permukaannya,kemudian beri lagi 1/2 sk inti blueberry dan akhir
sekali tompokkan satu keping kek lagi di atasnya,picitkan whip cream,kemudian
tabur coklat kikis di atasnya.Ayakkan sedikit serbuk koko di atas coklat kikis tadi
dan hias dengan hirisan strawberry.
9.Simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dihidang.
Sediakan bahan untuk topping dan inti:
150g blueberry fruit filling,campur dengan sedikit air panas jika terlalu pekat
80g coklat masakan,dikikis kasar
1 1/2 cawan non-dairy whipped cream,diputar hingga gebu (bertanduk)
buah strawberry secukupnya untuk hiasan,dibelah empat (ikut selera)
30g serbuk koko
Selamat menikmati Mini Black Forest Cake.
cantiknya..rahel ada 2 blog ye..:)
BalasPadamyes Quinnie,Rahel buat satu blog khas utk aneka kek dan yang sewaktu dengannya.Terima kasih sudi singgah n follow dapur I Love Cake.
PadamNo cherries?
BalasPadam