Selamat pagi kepada semua,semoga sihat dan ceria selalu.Hem...dah siap sarapan k? Pagi ni Rahel buat yang simple-simple aje tuk sarapan.Kek yang semalam pun masih ada kat peti sejuk,tunggu masa je nak habiskan.Ok la,kepada kawan-kawan yang nak mencuba kek coklat ni Rahel sertakan skali lagi resepinya kat sini,biar senang nak rujuk.
Kek Coklat Kukus Basah
Sumber:Buku resepi STEAMED CAKE/Zubaidah Bt Che'pa
Bahan:
200g tepung superfine
100g serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur gred B
200g gula kastor
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas
Cara-cara:
1.Ayak tepung,soda,serbuk penaik dan serbuk koko.
2.Di bekas yang lain pukul telur,susu pekat dan gula dengan jaring.
3.Masukkan tepung yang diayak dan kacau sebati.
4.Masukkan minyak masak,kacau rata.
5.Akhir sekali masukkan air panas dan kacau rata.
6.Griskan acuan bulat 8'' dan alas dengan baking paper.
7.Tuangkan adunan.Kukus selama 1 jam atau sehingga masak.
Setelah kek masak,biarkan benar-benar sejuk,kemudian bahagi dua lapisan.
Inti dan Topping Kek Coklat Kukus Basah
Sumber:Rahel
Bahan:
230g coklat masakan,dipotong kecil
100g coklat masakan,disagat halus
135ml dairy whipping cream
4 buah kiwi,dihiris nipis
250g keju krim,biarkan pada suhu ruang
75g gula kastor
90g mentega
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu besar jus lemon
ceri marachino secukupnya untuk hiasan
Cara:
1.Panaskan whipping cream hingga mendidih,kemudian tuang ke dalam 230g coklat
masakan yg telah dipotong kecil,kacau rata hingga coklat larut.Ketepikan hingga
sejuk dan agak pekat.
2.Di bekas yang lain,pukul keju krim,mentega dan gula kastor sehingga lembut,masuk-
kan esen vanila dan jus lemon.Pukul rata.Masukkan ke dalam bag piping yang telah
diletak nozel muncung bulat.
3.MENGHIAS KEK:Ambil satu lapis kek,sapu permukaan atas dengan coklat.Paipkan
krim keju di atasnya (bentuk lingkaran).Susun satu lapisan hirisan buah kiwi di
atas keju krim (jarakkan).Tutup dengan satu lapisan kek lagi.Paipkan sedikit keju krim
di tepi kek,ratakan.Hias tepi kek dengan coklat yang disagat.Sapu lagi permukaan
atas kek dengan coklat,kemudian paipkan lagi keju krim di atasnya (bentuk lingkaran).
Hias dengan hirisan buah kiwi dan buah ceri.Letak dalam peti sejuk 2-3 jam sebelum
dihidang.
Note:
Keringkan hirisan buah kiwi dengan tisu dapur sebelum diguna.
Untuk mengkilatkan buah,sapu dengan gel aprikot.
Selamat menikmati Kek Coklat Kukus Basah
kecuq liuq nengok!
BalasPadamwah pe pagi ni nampak aja coklat kek ni kus...semangat sedapnynnnnnnnn
BalasPadamwahh...simple jgk resepi..tang deco tu yg x berapa nak lulus lagi..ehehe.anyway tq for sharingg...
BalasPadamRAHEL JUGA SALAH SEORANG PAKAR KEK NI...
BalasPadamCANTIK..
Terima kasih kepda yg sudi singgah n tinggalkan jejak..
BalasPadamSidratul Muntaha
Norhanim Md Zain
Shuhaida Kabdy
Norlie Harumaini