Selamat bertemu kembali...silahkan tinjau-tinjau resepi Kek Sarang Lebah...
Kek Sarang Lebah
Sumber:Nita
Bahan:
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 sudu teh soda bikarbonat
4 biji telur
2 sudu besar mentega
Cara:
1.Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.Masukkan air dan kacau hingga cair.
2.Kemudian masukkan mentega.Sejukkan.
3.Pukul 4 biji telur sehingga kembang dan pekat.
4.Masukkan susu pekat dan kacau sebati.
5.Ayak tepung dan soda.Masukkan sedikit demi sedikit.Akhir sekali masukkan gula hangus
tadi,kacau rata.Perap adunan 3-4 jam.
6.Bakar pada suhu 170'C selama 45-60 minit.
Note by Rahel:
*Adunan kek ini boleh dikukus selama 1 jam atau sehingga masak.
Enjoiii...
woi..sedanynnnnnnnn tengok kek ni..moist..mesti cuba.. terimakasih sharing the receipe
BalasPadamRahel.. Tq.. Resepi ni mcm lebih kurang yg saya pernah try bfor berblog dulu. Diperap 3 jam dan telurnya dipukul kembang. Apa pun tq share resepinya ya .. :-)
BalasPadamsama2 Izah,tapi Rahel tak pukul telur tu sampai kembang dan pekat,hanya pukul telur guna hand whisk je lebih kurang 1 minit,pastu terus guna dalam adunan tu,kadang Rahel tak perap gak adunan ni,terus bakar/kukus je.
BalasPadamsama2 Norhanim..silahkan dicuba..
BalasPadamsedapnya....
BalasPadamdulu ada pernah wt jugak tp x jd sarangnya.....
Myda..kena buat lagi la kan...
BalasPadamhello Mel,this cake can be bake or steamed.
BalasPadamSalam
BalasPadamKalau tak ada.marjerin atau butter, boleh tak?
Salam
BalasPadamKalau tak ada.marjerin atau butter, boleh tak?