Jumaat, 27 Januari 2012

Caramel Cheese Cake

Selamat pagi kepada semua..apa khabarnya? semoga korang semua sihat and ceria.Awal lagi dah pekena cheese cake..enak dan nyaman rasanya..keknya begitu halus membelai lidah..dah rasa sepotong mesti nak lagi..dan lagi..hehehe..korang pun patut cuba kek ni..memang sedap tau..







Haaa..oklah pada yang nak resepi caramel cheese cake..silahkan ambik pen dan tulis resepinya.Resepinya Rahel letak sesuai dengan yang ada pada buku resepi dan cara2 tuan punya resepi menyediakan caramel cheese cake,so korang boleh pilih yang mana satu cara yang korang senang nak guna..

Caramel Cheese Cake
Sumber:Season Cake/Daniel Choong

Ingredients:
(1) 110g sugar

(2) 6 egg yolks
      200g carnation milk (evaporated)
      70g water
      1 teasp vanilla essence

(3) 4 egg whites
     50g sugar
     1/4 teasp cream of tartar

(4) 500g cream cheese
      65g butter
      150g sugar
      4 egg yolks

Method:
1.Place sugar in 9" round mould,stir and cook till caramelised,leave till cooled.

2.Mix egg yolk,milk,water and vanila essence in a bowl,stir till  smooth.Strain
   over cooled caramel.

3.Beat egg white,cream of tartar and sugar using whisk at high speed until fluffy.

4.Beat cream cheese,sugar and butter with 'K beater 'on medium speed till smooth.
   Add in egg yolk one at a time.Turn the speed to low and add in step 3.
   Mix it for 1 minute.Pour mixture into step 2.Steam bake in oven for 1 1/2 hour.

5.Use bamboo stick to test whether it's cooked or not,if cooked,take it out and leave
   it for 1 hour.turn it upside down on a 10.5''board.(there must be a tray to contain
   those syrup that drooping out).



Enjoii..

14 ulasan:

  1. wahhh, kek ni bikin gue telan air liur bah...hihihii
    nmpk gebu betul kek tu rahel...bestnya kalau liza dok sebelah umah rahel kan...hari2 mst bawa pinggan kosong....ekekekekekeke

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh je Liza..tapi sabar2 je la kan..dok jauh..

      Padam
  2. rajinnya buat kek selalu....nampak mcm sedap je....

    BalasPadam
    Balasan
    1. thanks Myda,klu kek yg sedap harus di buat n rasa..emm yummy..

      Padam
  3. memang nampak sedap...tp buat masa ni x kan buatlah sbb tgk komen rahel tu..mesti nak lagi..dan lagi tu, ngeri akak..hehehe. berat sgt dah ni rasa...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul la tu Kak Jun..memang tak tahan klu pekena sepotong je..nak juga lebih2..hihi..

      Padam
  4. mmm sedapnya...
    caramel n cheese.kena try ni:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Atie...sedap hingga menjilat sudu...hehe..cuba jangan tak cuba..

      Padam
  5. Raheeeelll....cantiknya caramel cheesecake mu iteww....tp akak seram dgr cheese tuh...huhuuu... Kalau x buat, nak mintak sepotong yg Rahel boleh la control makan...kalau akak buat, xleh control masuk molot...hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe..Kak Ummi..apa yg seram ngan cheese ni?..sedap ada la..

      Padam
  6. Hi..sya panggil kak rahel jak la ya...ermm nama saya Evelyn Gemina...sya knal kkak ni dr MYR...kak dr sabah kan??saya dr tawau, Sabah tapi skrg dduk dah 8 thn d s.alam dgn hsbnd sbb hsbnd mgajar di s.alam ni...sya minat tgk blog kakak ni sbb sya pun suka baking jgk...anyway, salam perkenalan...kakak ada Fb tak??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi,Evelyn...thanks sudi singgah...salam kenal jugak dari Rahel...

      oh ya,klu mo cari sia di Fb..jeling2 jak nama ''Rahel Benyamin''

      Padam
  7. hi kak rehal.. sy nak tanye. ade pakai butter ke utk kek ni?

    BalasPadam
  8. Salam sy nk y, y karamel tu waktu masak gula smpai jd karamel lps kne ltk air x? Sbb klu x ltk airbkn akan jadi keras

    BalasPadam