Salam.
Snow Cheese Cake
Sumber:K.Zai
Bahan:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100g gula halus
100g tepung hong kong (blue key,super fine boleh juga)
60g tepung jagung (maizena)
50g air sejuk (dari peti sejuk)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovalet
75g mentega (dicairkan)
Untuk krim:
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis ->>k.zai letak 1 cawan (satukan kedua bahan & putar sehingga
tidak berketul-ketul).
Untuk Toping:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara:
1.Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
2.Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega
cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3.Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang disapu dengan sedikit
butter.
4.Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam
dengan kepanasan 150'C.
5.Bila sudah masak biarkan sejuk.Bila dah sejuk,ambil pisau kek dan potong di tengah2
kek supaya menjadi dua bahagian.
6.Sapukan cream cheese di atas separuh kek tadi,kemudian letakkan sebahagian lagi kek
di atasnya.
7.Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8.Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi ke seluruh kek sebagai toppingnya.
9.Masukkan dalam peti ais dalam 1-2 jam.Lepas tu baru potong.
Selamat mencuba...
salam Rahel..
BalasPadamterima kasih kerana mencuba resepi..mmg enak banget kan?halus & mulus nya parutan cheese kamu ni Rahel..k.zai bikin kasar2an je..
wsalam K.Zai...
Padamecececeee....sy yg patut berterima kaseh sebab awak sudi share resepi yg diminati ramai...
alahaiiii mesti sedappp ni...terliur di mlm hari tgk kek ni
BalasPadamiyo Mamasyaza...sedap ni..gebu n lembut banget...
Padamsalam rahel, tergoda Liza nengok keknya...cantekkk banget...ihihhii
BalasPadamwsalam Liza...terima kaseh....
PadamTerliur le tengok kek ni. Tapi bila memikirkan ada cheese tu terus jadi takut.
BalasPadamKak Sam...
Padamhehe..alah ker dg cheese?
Nampak pun dah berliur rasa ;) Nak cuba hujung mnggu ni tp nak tanya, tepung tu mmg 100g jer ker?..tak berbau telur ker nnt sbb dlm resepi guna 6 biji telur/ 2 biji buang putih. teima kasih.
BalasPadamTpg gandum 100g + 60g tpg jagung...ok la tu...
BalasPadamoo..ok thanx rahel
BalasPadamsama2
Padamsaya dah buat...memang sedap! tq rahel sbb sudi berkongsi resepi...
BalasPadamsama2...len kali bagitau la nama...
Padamsalam rahel...awk ada resepi mango float?rasa mcm ngidam nak mkn,maklumlah org prgnant ni..ada tngok kt fb estrella homemade,nak oder tp jauh sgt...klu balik twu,bolehlah...
BalasPadamwsalam..hehehe...lambat replay...mungkin awak sudah tengok resepi mango float dlm blog masakan saya "Rahel BlogSpot.com"
PadamSedap la kek ini Rahel. TQ sudi kongsi resepi.
BalasPadamsama2 Shaz.
Padamsngt suka dgn cheese..mesti cuba resepi ini.. <3
BalasPadamterima kasih sudi berkongsi resepi menarik..
Silahkan dicuba Fadzilah..memang sedap..
Padamsy dah cuba...mmg sedap. TQ share resepi & mohon sy kongsi di blos sy pula.
BalasPadamsama2....tenkiu jg sudi jengah dapur kita yg tak seberapa ni..
PadamMmg brbaloi. Rugi siapa yang x cuba.
BalasPadamboleh x kaklo kite kukus ?teringin nk wat
BalasPadamboleh...tp awak kena cari resepi kek span kukus la...
PadamKlu tak tepung hong kong atau tepung kek..tepung gandum biasa blh tak?
BalasPadamboleh guna guna tpg gandum..ayak 2-3 kali,tp teksture kek tidak seberapa lembut.
Padamkat kl mana nak cari tepung hong kong ye...
BalasPadam1 kotak cheese yg 2kg tu ke or yg 500g...pls reply..tq
Padam1 kotak cheese/250g
PadamCraig bayliss...
Padamtepung hong kong ada jual kat kdi bhn2 bakery atau pun awak boleh guna tpg kek or tepung super fine.
saya dah buat kek ni tp malangnye utk adunan kek xmenjadi.ada beberapa mslh yg saya hadapi..
BalasPadam1.sy kukus sejam 180degree,blm masak so tmbh 30 min.msh gak blm masak.then tmbh lagi 30 min.then after kek sejuk,sy kluarkan dr loyang.sgt menyedihkan hasilnya.bhgn bawah kek jelas skali tidak masak.berwarna kuning n tekstur seperti kuih bingka.padahal bhgn atas nampak seperti kek.gebu. (fyi sy gune api atas dan bawah)
2. so sy masukkan smula dlm oven.150degree slama 30min.then check smula msh xmasak,tambah 30 min.then cek mcm ok..so sy pun tggu sejuk.
3.dah sejuk,i potong,kek xspt kek.sgt menyedihkan.thats not the problem.mgkin salah sy sbb gab tll lame sjuk then dmasukkan dlm oven smula.tp ape yg mgecewakan,rasanye xssedap sama skali.xade rs kek langsung.
plz answer...
Marwan...
PadamU kukus or bakar kek dlm oven? Dari apa yg u cakap di atas sy dapat agak yg u tak pukul adunan hingga betul2 kembang sehingga menyebabkan kek u jadi bingka.Jenis kek ni memang sensitiptime bakar tak bole suka2 buka tutup oven apatah lg nak keluarkan dr oven dan biarkan kat luar then masuk oven lagi...memang kesalahan besar la...
Rahel..dah berpuluh kali saya buat.. menjadi.. tp hr ni 1st time jd mcm kat atas tu.. saya tau masalahnya... sebab masukkan butter cair yg panas.. huhu...
PadamSalam.. rahel nak tanya telur 2 pakai telur kuning saja ka?
BalasPadamhi rahel..mmg menjadi resepi ni.sampai ramai yg repeat order.thanks rahel
BalasPadamHai rahel...tq sy dh try resepi...sedap sgt..tramat2 gebu n lembut..suami n anak2 makan smpai licin...x smpai 1 jam..hehe..tp kek ni turut sikit kt tgh..knp ya? Sbb telor ayam ka? Sy guna telor gred a..
BalasPadamHai Rahel
BalasPadamSy dah cuba tp ...oven sy tu x sm suhu la... bkr 150' 30 mnt pn dh hngus bahagian ats...ptut ka sy bkr 140' 30 mnt... atau ada tips lain... help me please
Hai Rahel
BalasPadamSy dah cuba tp ...oven sy tu x sm suhu la... bkr 150' 30 mnt pn dh hngus bahagian ats...ptut ka sy bkr 140' 30 mnt... atau ada tips lain... help me please
salam kak rahel , yg nak dibakar ni pakai acuan apa ek ? maklumlah . first time nak cuba . baru nak belajar . pretty please reply :) thank you ..
BalasPadamSlm sejahtera..
BalasPadamSaya pernah try cara ni ;mixer telur dulu hingga kembang&bwarna
putih dgn kelajuan maksima hingga kembang.kemudian baru masukkan bhn2 lain..5x cuba buat dgn cara itu hnya 2x mjadi..malangnya pcubaan yg lain tekstur kek agak mentah, kekuningan&klihatan spt kuih bingka..harap dpt bantu
Assalamualaikum..
BalasPadamNak tanya nie..mcm mana nak elakan kek yg di bakar dalam oven tidak kempes..
Hello..
BalasPadamJom..jom..jom..
Buka link ini dan dapatkan duit dalam bentuk dollar..
Tak tipuu..
Saya hanya ingin menolong anda sahaja..
Buka dulu lpas tuu sign up,baru tahu betul ke tidak...
Kalau buka,tak rugi tau.
http://trafficswirl.com?rid=64956
please write in english thanks
BalasPadam