Salam sejahtera..
MACADAMIA CHOCOLATE CAKE
Diolah:Rahel
Bahan Untuk Sponge Cake
Sumber:Bicara Kek
A:300g tepung kek span campuran
300g telur (5 biji telur gred A)
60ml air
B:60ml minyak masak
Cara membuat:
1.Masukkan bahan (A) ke dalam pembancuh elektrik dan kacau hingga sebati.
2.Pukul bancuhan sehingga kembang berkrim.
3.Campurkan bahan (B) perlahan-lahan dan bancuh hingga sekata.
4.Tuangkan campuran kek ke dalam acuan bersaiz 9" yang sudah digris dengan marjerin.
Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 170'C selama 30-45 minit.
5.Setelah siap dibakar,telangkupkan kek ke atas rak kek selama 5 minit dan terbalikkan semula
kek itu.Ini untuk menghalang kek daripada tenggelam dibahagian tengah.
PELENGKAP
GANACHE
Sumber:Alex Goh
Bahan-bahan:
300g dark compound chocolate-dicincang
200g UHT whipping cream
50g Unsalted butter
Cara membuat:
1.Masak whipping cream hingga panas.Tuang whipping cream ke dalam coklat cincang dan kacau
perlahan hingga coklat cair sepenuhnya.Masukkan butter dan kacau hingga sekata.Biarkan ganache
semalaman.
*600g non-dairy whipped cream-putar hingga soft peak,kemudian campur dengan 320g ganache.
*chocolate syrup secukupnya-sila lihat resepi DI SINI
*100g kacang macadamia-dibakar sebentar dalam oven
PENYELESAIAN:
1.Potong kek span coklat kepada 4 bahagian.Kemudian taruh di atas papan kek.Sapu permukaan kek
dengan chocolate syrup untuk melembapkan kek.
2.Paipkan krim coklat bentuk melingkar di atas kek tadi.Tabur kacang macadamia.Tumpuk satu lapis
kek span di atasnya. (buat cara ini sebanyak 3x)
3.Akhir sekali sapu krim coklat diseluruh permukaan kek.Kemaskan.Hiaslah sesuai dengan kreativiti
anda.
4.Simpan dalam peti sejuk untuk kek yang dingin dan enak sekali.Selamat mencuba.
Catatan:
*krim coklat ialah campuran ganache dan non-dairy whipped cream.
*macadamia chocolate cake ini saya buat sempena harijadi darling saya,so mesti mau buat yg enak2.
MACADAMIA CHOCOLATE CAKE
Diolah:Rahel
Bahan Untuk Sponge Cake
Sumber:Bicara Kek
A:300g tepung kek span campuran
300g telur (5 biji telur gred A)
60ml air
B:60ml minyak masak
Cara membuat:
1.Masukkan bahan (A) ke dalam pembancuh elektrik dan kacau hingga sebati.
2.Pukul bancuhan sehingga kembang berkrim.
3.Campurkan bahan (B) perlahan-lahan dan bancuh hingga sekata.
4.Tuangkan campuran kek ke dalam acuan bersaiz 9" yang sudah digris dengan marjerin.
Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 170'C selama 30-45 minit.
5.Setelah siap dibakar,telangkupkan kek ke atas rak kek selama 5 minit dan terbalikkan semula
kek itu.Ini untuk menghalang kek daripada tenggelam dibahagian tengah.
PELENGKAP
GANACHE
Sumber:Alex Goh
Bahan-bahan:
300g dark compound chocolate-dicincang
200g UHT whipping cream
50g Unsalted butter
Cara membuat:
1.Masak whipping cream hingga panas.Tuang whipping cream ke dalam coklat cincang dan kacau
perlahan hingga coklat cair sepenuhnya.Masukkan butter dan kacau hingga sekata.Biarkan ganache
semalaman.
*600g non-dairy whipped cream-putar hingga soft peak,kemudian campur dengan 320g ganache.
*chocolate syrup secukupnya-sila lihat resepi DI SINI
*100g kacang macadamia-dibakar sebentar dalam oven
PENYELESAIAN:
1.Potong kek span coklat kepada 4 bahagian.Kemudian taruh di atas papan kek.Sapu permukaan kek
dengan chocolate syrup untuk melembapkan kek.
2.Paipkan krim coklat bentuk melingkar di atas kek tadi.Tabur kacang macadamia.Tumpuk satu lapis
kek span di atasnya. (buat cara ini sebanyak 3x)
3.Akhir sekali sapu krim coklat diseluruh permukaan kek.Kemaskan.Hiaslah sesuai dengan kreativiti
anda.
4.Simpan dalam peti sejuk untuk kek yang dingin dan enak sekali.Selamat mencuba.
Catatan:
*krim coklat ialah campuran ganache dan non-dairy whipped cream.
*macadamia chocolate cake ini saya buat sempena harijadi darling saya,so mesti mau buat yg enak2.
Happy Birthday my Darling...mmmuahhh!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan