Sabtu, 24 Ogos 2013

Nyonya Butter Cake

Salam sejahtera.
 
 
 
 
Nyonya Butter Cake
Sumber resipi:Chef Ricky Ng
 
Bahan-bahan:(Loyang 10" x 10")
500g butter
400g castor sugar
8 biji telur gred A
500g tepung naik sendiri
8 sudu besar susu
2 tsp esen vanilla
 
Cara membuat:
1.Satukan gula dan butter dalam mangkuk adunan.Pukul sehingga kembang.
2.Tambahkan telur satu persatu.Pukul rata setiap kali menambah telur.
3.Masukkan tepung sedikit demi sedikit (3x).Putar perlahan sehingga rata.
4.Akhir sekali tambahkan susu dan esen vanilla.Gaul sebati.
5.Bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 60 minit.
 
*Rahel buat 1/2 adunan dari resepi asal guna Loyang 4" x 8"
*Untuk susu pula Rahel guna fresh milk.
*Untuk kek butter yang sedap dan Wangi pastikan guna butter yang berkualiti,elakkan guna
  butter cup,marjerin.Dalam adunan kek butter Rahel suka guna butter jenama golden churn.
 
 
 
Selamat menikmati.


12 ulasan:

  1. ASSALAM SIS RAHELL.YUMMY,NMPK ENAK BANGET..SUDU BESAR YG BGAIMNA SIS RAHEL GUNAKAN YA?SHARE2 PLIZ

    BalasPadam
  2. Assalam. nmpk sangat gebu Butter kek rahel ni.Cara pun simple jer...Boleh cuba nanti.

    BalasPadam
  3. pasti sedap ni kue. Hmmm...wangi butternya pasti menggiurkan...

    BalasPadam
  4. bestnya makan kek mentega dengan milo panas..

    BalasPadam
  5. Tertariknya..... sungguh gebus gebas... insyaallah akan dicuba...

    BalasPadam
  6. Tertariknya..... sungguh gebus gebas... insyaallah akan dicuba...

    BalasPadam
  7. Susu tepung atau susu cair pekat manis ye.

    BalasPadam
  8. Boleh tak kek ni kita buat cheese cake...tinggal tambah cheese jek...boleh ek..

    BalasPadam
  9. Boleh tak kek ni kita buat cheese cake...tinggal tambah cheese jek...boleh ek..

    BalasPadam
  10. Boleh tak kek ni kita buat cheese cake...tinggal tambah cheese jek...boleh ek..

    BalasPadam
  11. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam