Salam sejahtera.
Nyonya Butter Cake
Sumber resipi:Chef Ricky Ng
Bahan-bahan:(Loyang 10" x 10")
500g butter
400g castor sugar
8 biji telur gred A
500g tepung naik sendiri
8 sudu besar susu
2 tsp esen vanilla
Cara membuat:
1.Satukan gula dan butter dalam mangkuk adunan.Pukul sehingga kembang.
2.Tambahkan telur satu persatu.Pukul rata setiap kali menambah telur.
3.Masukkan tepung sedikit demi sedikit (3x).Putar perlahan sehingga rata.
4.Akhir sekali tambahkan susu dan esen vanilla.Gaul sebati.
5.Bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 60 minit.
*Rahel buat 1/2 adunan dari resepi asal guna Loyang 4" x 8"
*Untuk susu pula Rahel guna fresh milk.
*Untuk kek butter yang sedap dan Wangi pastikan guna butter yang berkualiti,elakkan guna
butter cup,marjerin.Dalam adunan kek butter Rahel suka guna butter jenama golden churn.
*Untuk kek butter yang sedap dan Wangi pastikan guna butter yang berkualiti,elakkan guna
butter cup,marjerin.Dalam adunan kek butter Rahel suka guna butter jenama golden churn.
Selamat menikmati.
ASSALAM SIS RAHELL.YUMMY,NMPK ENAK BANGET..SUDU BESAR YG BGAIMNA SIS RAHEL GUNAKAN YA?SHARE2 PLIZ
BalasPadamAssalam. nmpk sangat gebu Butter kek rahel ni.Cara pun simple jer...Boleh cuba nanti.
BalasPadampasti sedap ni kue. Hmmm...wangi butternya pasti menggiurkan...
BalasPadambestnya makan kek mentega dengan milo panas..
BalasPadamGebusnya kek mu
BalasPadamTertariknya..... sungguh gebus gebas... insyaallah akan dicuba...
BalasPadamTertariknya..... sungguh gebus gebas... insyaallah akan dicuba...
BalasPadamSusu tepung atau susu cair pekat manis ye.
BalasPadamBoleh tak kek ni kita buat cheese cake...tinggal tambah cheese jek...boleh ek..
BalasPadamBoleh tak kek ni kita buat cheese cake...tinggal tambah cheese jek...boleh ek..
BalasPadamBoleh tak kek ni kita buat cheese cake...tinggal tambah cheese jek...boleh ek..
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadam