Selamat malam dan salam sejahtera...semoga sentiasa sihat dan ceria.Sebelum masuk berehat Rahel mo share lagi satu resepi kek yang semestinya enak banget..sangat-sangat lembut..sesuai la dengan nama dia "cotton" gitu..teman-teman mesti cuba gak ni..ndak rugi tau..kalau sudah cuba n rasa kek ni baru la menyesal tak cuba dari awal...gitu kan?
Japanese Cotton Roll
Resepi:Alex Goh
Bahan Kek:
A:80g susu segar
80g mentega
B:85g plain flour
C:5 biji kuning telur
D:5 biji putih telur
110g gula
1/4 sudu teh Cream of tartar
Cara membuat:
1.Alas acuan 16x10x1-inch dengan baking paper.
2.Panaskan bahan A sehingga cair (jangan mendidih).Tambahkan bahan B dan gaul rata.
Tambahkan bahan C dan gaul hingga bercampur rata.
3.Pukul putih telur dengan kecepatan tinggi sehingga berbuih.Tambahkan cream of tartar,
gula dan putar pada kelajuan sedang sehingga soft peak.
4.Ambil 1/3 meringue,masukkan ke dalam cara no 2 dan kaup balik dengan spatula hingga
rata.Tuangkan adunan kuning telur ini ke dalam baki adunan putih telur tadi.Kaup balik
hingga rata.Tuangkan adunan ke dalam acuan.
5.Bakar pada suhu 170'C di rak tengah selama 20 minit.Setelah masak segera tanggalkan
kek dari acuan dan biarkan sejuk sepenuhnya.
6.Sapukan krim dipermukaan kek diikuti dengan potongan buah strawberry.Gulung kek
dengan kemas.
Inilah rupa cotton cake yang baru siap dibakar...kena biarkan hingga sejuk sepenuhnya baru letak filling.
Filling:
100g non dairy fresh cream-diputar hingga kental
6 buah strawberry-dipotong kecil
Selamat mencuba...
...aduhai rahel, mmg trruja sgt dibuatnya..
BalasPadamkalau teruja kena la buat...hehe
Padamas-salam
BalasPadamthese look incredible! absolutely gorgeous!
mekasih Ady...
PadamNak try la Rahel....share yer...:-)
BalasPadamok Sue..silahkan ditry..
PadamAduina Rahel.... lembut berkrim...strawberry tu buat rasanya seimbang! Pengsan!
BalasPadammakan kek dulu baru pengsan...
PadamSis cara buat no.2 tu slps dcairkan trus angkat dr api ka???
BalasPadamIya Reen,lepas cair. Terus angkat dari api.
Padamhy sis rahel...ne gune api atas bwh ke?
BalasPadamIya..guna api atas n bawah.
Padamkak plain flour tu tepung kek kaa or tepung gandum pun bolih
BalasPadam