Nah...selamat datang,sambung lepak lagi kat sini sambil cuci mata.Kek Coklat ni dah banyak kali buat tapi tak pernah lagi share resepinya kat sini,dan memandangkan kek coklat yang satu ni memang sedap banget..maka cepat habislah pulak...hahaha...
Ok..ni dia resepinya..senang disediakan..tak perlu guna mixer ,kacau-kacau saja..pastu masuk dalam loyang and kukus sampai masak..tapi yang ni Rahel bagi sikit cream cheese dan coklat parut atasnya,supaya lebih mantap...dan licin turun ke tekak..
Kek Coklat Kukus Basah
Resepi:Zubaidah Bt Chepa
Bahan:
200g tepung superfine
100g serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur B
200g gula pasir
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas
Cara:
1.Ayak tepung,soda,serbuk penaik dan serbuk koko.
2.Di bekas yang lain pukul telur,susu pekat manis dan gula dg jaring.
3.Masukkan tepung yang diayak dan kacau sebati.
4.Masukkan minyak.Kacau sebati.
5.Akhir sekali,masukkan air panas dan kacau rata.
6.Griskan acuan 8x8" bulat.
7.Tuangkan adunan.Kukus selama 1 jam
*resepi sesuai yang tercatit dalam buku resepi*
morning rahel...sedapnya kek coklat, moist gitu....mintak sepiring...
BalasPadamLiza
BalasPadamambik resepi la ek..kek dah abis..sodap..
As'salam Rahel
BalasPadamk.ct dah copy resipi, tr kasih banyak2..daaaa
WAH.. SEDAP
BalasPadamsedapnyer..
BalasPadamWahhhhh..Terguda sungguh tngok kek coklat ni....Gebuuuuu jeeee
BalasPadamwsalam Kak Ct
BalasPadamterima kasih sudi singgah di sini..silahkan dicuba..
Jujue Ahmad
BalasPadamIyo..bab sedap la cepat abis..hihihi..
Sue @ Ninie
BalasPadammemang gebus kek coklat ni n moist je..
macam mana nk buat cream cheese tu?
BalasPadamCream cheese frosting:
BalasPadam250g cream cheese
80g gula kastor
70g mentega tanpa garam
*satukan bahan ini dan pukul hingga licin.
Rahel...boleh x kek kukus coklat moist ni kita potong melintang utk letak krim putar+ blueberry filing, sbb i nak potong kek tuh ada rasa blueberry coklat..tp saya x pernh try..sedap x rasanya?
BalasPadamsalam
BalasPadamrahel, ita dah try buat kek ikut resipi kat atas dan kukus tp kenapa kek tu jd pecah merekah ye? adakah kerana pukul adunan guna mixer dan tak guna whisk jd camtu?
x nak bagi merekah tutup ngan aluminium foil...
PadamWsalam Ita...
BalasPadamHehe...kek ni memang merekah atas dia ....
Salam . .
BalasPadammacammana kalau nk letak coklat frosting instead of cream cheese frosting ?
Dah cuba ...memang lembap ...sedap ..
BalasPadamPukul telur +susu +gula dgn mixer dlm 10 minit..
BalasPadamnak tanya, sukatan 200g tepung tu sama dengan berapa cawan ya? satu cawan ke..
BalasPadamUntuk coklat parut atas kek tu guna coklat jenis apa? Milk. Atau dark
BalasPadam