Selamat malam...jumpa lagi di sini..pa khabar semuanya? udah tidorke? Kali ni Rahel nak share pulak resepi mufin keju yang sodap ni,resepinya Rahel ambik dari buku resepi..jadi jom tengok apa yang perlu disiapkan untuk membuat mufin yang sangat sedap ni..
Oklah kawan-kawan..seperti biasa,sebelum keluar..Rahel share dulu resepi mufin kat sini..resepi sesuai dengan yang tercatit dalam buku resepi..tapi Rahel ada letak blueberry filing kat tengah2 mufin & memang sedap...
Mufin Keju
Resepi:Chef Noraini Zakaria
Bahan:
250g tepung gandum
150g minyak masak
150g susu segar kotak
70g keju cheddar}
50g keju cheddar},diparut
150g gula kastor
13g serbuk penaik
1 sudu teh garam
2 biji telur gred B-dipukul
Cara:
1.Satukan minyak,susu segar,gula kastor,garam dan telur dalam mangkuk
adunan.Kacau hingga sebati.
2.Ayak tepung gandum dan serbuk penaik ke dalam adunan tadi.Masuk-
kan 70g keju cheddar.
3.Tuangkan adunan cecair ke dalam tepung tadi.Gaul dengan senduk hingga
sebati tetapi masih nampak berketul dan berat.Terlebih gaul (overmixing)
akan menyebabkan mufin mengeras.
4.Panaskan ketuhar pada suhu 200'C selama 15 minit.Tuangkan adunan ke
dalam cawan mufin sehingga 3/4 penuh.Tabur keju cheddar untuk hiasan.
Bakar selama 20 minit hingga mufin masak.
Selamat mencuba ..
morning rahel...muffin ni kalau buat breakfast mmg sedap ni...
BalasPadammorning jugak Liza...
BalasPadamyup,memang sedap untuk buat sarapan...
rahel akak ambik resepi ya.biasanya resepi2 dari noraini zakaria ni mmg tidak pernah mengecewakan.akak pun suka mencuba resepi2 dari noraini..
BalasPadamKak Anymz..boleh je...silhkan ambik resepinya...mekasih sudi singgah..
BalasPadam