Sabtu, 1 September 2012

Snow Cheese Cake

Salam.



Snow Cheese Cake
Sumber:K.Zai 

Bahan:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100g gula halus
100g tepung hong kong (blue key,super fine boleh juga)
60g tepung jagung (maizena)
50g air sejuk (dari peti sejuk)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovalet
75g mentega (dicairkan)

Untuk krim:
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis ->>k.zai letak 1 cawan (satukan kedua bahan & putar sehingga
                                                                             tidak berketul-ketul).

Untuk Toping:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)

Cara:
1.Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
2.Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega
   cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3.Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang disapu dengan sedikit
   butter.
4.Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam
   dengan kepanasan 150'C.
5.Bila sudah masak biarkan sejuk.Bila dah sejuk,ambil pisau kek dan potong di tengah2
   kek supaya menjadi dua bahagian.
6.Sapukan cream cheese di atas separuh kek tadi,kemudian letakkan sebahagian lagi kek
   di atasnya.
7.Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8.Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi ke seluruh kek sebagai toppingnya.
9.Masukkan dalam peti ais dalam 1-2 jam.Lepas tu baru potong.
Selamat mencuba...

43 ulasan:

  1. salam Rahel..
    terima kasih kerana mencuba resepi..mmg enak banget kan?halus & mulus nya parutan cheese kamu ni Rahel..k.zai bikin kasar2an je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam K.Zai...
      ecececeee....sy yg patut berterima kaseh sebab awak sudi share resepi yg diminati ramai...

      Padam
  2. alahaiiii mesti sedappp ni...terliur di mlm hari tgk kek ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. iyo Mamasyaza...sedap ni..gebu n lembut banget...

      Padam
  3. salam rahel, tergoda Liza nengok keknya...cantekkk banget...ihihhii

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam Liza...terima kaseh....

      Padam
  4. Terliur le tengok kek ni. Tapi bila memikirkan ada cheese tu terus jadi takut.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Sam...
      hehe..alah ker dg cheese?

      Padam
  5. Nampak pun dah berliur rasa ;) Nak cuba hujung mnggu ni tp nak tanya, tepung tu mmg 100g jer ker?..tak berbau telur ker nnt sbb dlm resepi guna 6 biji telur/ 2 biji buang putih. teima kasih.

    BalasPadam
  6. Tpg gandum 100g + 60g tpg jagung...ok la tu...

    BalasPadam
  7. oo..ok thanx rahel

    BalasPadam
  8. saya dah buat...memang sedap! tq rahel sbb sudi berkongsi resepi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2...len kali bagitau la nama...

      Padam
  9. salam rahel...awk ada resepi mango float?rasa mcm ngidam nak mkn,maklumlah org prgnant ni..ada tngok kt fb estrella homemade,nak oder tp jauh sgt...klu balik twu,bolehlah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam..hehehe...lambat replay...mungkin awak sudah tengok resepi mango float dlm blog masakan saya "Rahel BlogSpot.com"

      Padam
  10. Sedap la kek ini Rahel. TQ sudi kongsi resepi.

    BalasPadam
  11. sngt suka dgn cheese..mesti cuba resepi ini.. <3

    terima kasih sudi berkongsi resepi menarik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Silahkan dicuba Fadzilah..memang sedap..

      Padam
  12. sy dah cuba...mmg sedap. TQ share resepi & mohon sy kongsi di blos sy pula.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2....tenkiu jg sudi jengah dapur kita yg tak seberapa ni..

      Padam
  13. Mmg brbaloi. Rugi siapa yang x cuba.

    BalasPadam
  14. boleh x kaklo kite kukus ?teringin nk wat

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh...tp awak kena cari resepi kek span kukus la...

      Padam
  15. Klu tak tepung hong kong atau tepung kek..tepung gandum biasa blh tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh guna guna tpg gandum..ayak 2-3 kali,tp teksture kek tidak seberapa lembut.

      Padam
  16. kat kl mana nak cari tepung hong kong ye...

    BalasPadam
    Balasan
    1. 1 kotak cheese yg 2kg tu ke or yg 500g...pls reply..tq

      Padam
    2. Craig bayliss...
      tepung hong kong ada jual kat kdi bhn2 bakery atau pun awak boleh guna tpg kek or tepung super fine.

      Padam
    3. sis klu guna tepung kek, kena tambah juga ka tepung jagung tu.
      dan telur tu gred apa sis guna.

      Padam
  17. saya dah buat kek ni tp malangnye utk adunan kek xmenjadi.ada beberapa mslh yg saya hadapi..
    1.sy kukus sejam 180degree,blm masak so tmbh 30 min.msh gak blm masak.then tmbh lagi 30 min.then after kek sejuk,sy kluarkan dr loyang.sgt menyedihkan hasilnya.bhgn bawah kek jelas skali tidak masak.berwarna kuning n tekstur seperti kuih bingka.padahal bhgn atas nampak seperti kek.gebu. (fyi sy gune api atas dan bawah)
    2. so sy masukkan smula dlm oven.150degree slama 30min.then check smula msh xmasak,tambah 30 min.then cek mcm ok..so sy pun tggu sejuk.
    3.dah sejuk,i potong,kek xspt kek.sgt menyedihkan.thats not the problem.mgkin salah sy sbb gab tll lame sjuk then dmasukkan dlm oven smula.tp ape yg mgecewakan,rasanye xssedap sama skali.xade rs kek langsung.

    plz answer...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Marwan...
      U kukus or bakar kek dlm oven? Dari apa yg u cakap di atas sy dapat agak yg u tak pukul adunan hingga betul2 kembang sehingga menyebabkan kek u jadi bingka.Jenis kek ni memang sensitiptime bakar tak bole suka2 buka tutup oven apatah lg nak keluarkan dr oven dan biarkan kat luar then masuk oven lagi...memang kesalahan besar la...

      Padam
    2. Rahel..dah berpuluh kali saya buat.. menjadi.. tp hr ni 1st time jd mcm kat atas tu.. saya tau masalahnya... sebab masukkan butter cair yg panas.. huhu...

      Padam
  18. Salam.. rahel nak tanya telur 2 pakai telur kuning saja ka?

    BalasPadam
  19. hi rahel..mmg menjadi resepi ni.sampai ramai yg repeat order.thanks rahel

    BalasPadam
  20. Hai rahel...tq sy dh try resepi...sedap sgt..tramat2 gebu n lembut..suami n anak2 makan smpai licin...x smpai 1 jam..hehe..tp kek ni turut sikit kt tgh..knp ya? Sbb telor ayam ka? Sy guna telor gred a..

    BalasPadam
  21. Hai Rahel
    Sy dah cuba tp ...oven sy tu x sm suhu la... bkr 150' 30 mnt pn dh hngus bahagian ats...ptut ka sy bkr 140' 30 mnt... atau ada tips lain... help me please

    BalasPadam
  22. Hai Rahel
    Sy dah cuba tp ...oven sy tu x sm suhu la... bkr 150' 30 mnt pn dh hngus bahagian ats...ptut ka sy bkr 140' 30 mnt... atau ada tips lain... help me please

    BalasPadam
  23. salam kak rahel , yg nak dibakar ni pakai acuan apa ek ? maklumlah . first time nak cuba . baru nak belajar . pretty please reply :) thank you ..

    BalasPadam
  24. Slm sejahtera..

    Saya pernah try cara ni ;mixer telur dulu hingga kembang&bwarna
    putih dgn kelajuan maksima hingga kembang.kemudian baru masukkan bhn2 lain..5x cuba buat dgn cara itu hnya 2x mjadi..malangnya pcubaan yg lain tekstur kek agak mentah, kekuningan&klihatan spt kuih bingka..harap dpt bantu

    BalasPadam
  25. Assalamualaikum..

    Nak tanya nie..mcm mana nak elakan kek yg di bakar dalam oven tidak kempes..

    BalasPadam