Khamis, 17 November 2011

Apam Pisang

Selamat pagi kepada semua..apa khabar hari ni? sihat k? ada yang blm siap sarapan lagi? jom join Rahel sarapan...pekena apam pisang lagi ni..sedap dihidang bersama minuma panas.


Kali ni Rahel buat apam ikut resepi sendiri,dah selalu guna resepi orang kan,skarang la masanya untuk mencuba air tangan sendiri..syukurlah menjadik jugak apamnya..siap mekar skali..


Apam pisang ni Rahel buat pepagi lagi..nak buat untuk sarapan,so sampai skarang masi ada rasa kenyang lagi..hehehe..oklah kawan-kawan..ini aja yang Rahel dapat kongsikan pagi ini..silahkan ditengok resepinya ek..

Apam Pisang
Resepi:Rahel

Bahan:
120g pisang ranum,dilenyek halus
100g gula pasir
150g tepung naik sendiri
1/4 sudu teh serbuk penaik
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen pisang/vanila
1 biji telur B,dipukul sedikit
1 sudu besar minyak masak
50ml susu segar/susu cair
sedikit pewarna kuning

coklat nutella untuk inti

Cara:
1.Satukan semua bahan dalam mangkuk.Gaul sebati.
2.Tuangkan 1 sudu makan adunan ke dalam acuan,kemudian beri 1/2
   sudu kecil inti,tuangkan lagi adunan di atasnya hingga 90% penuh.
3.Kukus apam selama 15 minit dengan api kuat.

p/s:
*panaskan air dalam periuk pengukus hingga betul2 mendidih baru
  masukkan apam & kukus.
*balut tudung periuk dengan kain/tuala bersih agar apam tidak ter-
  kena wap.


Selamat mencuba..daaa.

2 ulasan:

  1. ooolalllaaa jatuh cinta kat apam ni. tq senyum sokmo

    BalasPadam
  2. thanks Senyum Sokmo..klu dah jatu cinta..silahkan dicuba..hehe..

    BalasPadam