Rabu, 1 Februari 2012

Blueberry Muffin

Selamat malam semua..korang tengah on line jugak k? Malam ni awal lagi dah terasa mengantuk..tapi kena letak jugak resepi muffin blueberry yang sodap ni,so bolehlah korang cuba jugak..senang je nak buat tau..bahan-bahannya pun sangat simple..tapi hasilnya tersangatlah lembut dan enak..lagi2 ada inti blueberry,memang sedap la..


Okla,gue letak sini resepinya..mana la tau ada yang tercari-cari resepi muffin ni.

Blueberry Muffin
Sumber:Buku resepi/Chef Noraini Zakaria


Bahan:
250gtepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
150g minyak masak
150g susu segar/UHT
120g gula kastor
1 sudu teh garam
2 biji telur gred A

Inti blueberry secukupnya

Cara:
1.Telur dipukul dengan garpu hingga sebati.Ketepikan.
2.Satukan minyak masak,susu segar,gula kastor,garam dan telur.
   Gunakan pemukul telur dan pukul adunan hingga gula larut.
3.Ayak tepung gandum dan serbuk penaik ke dalam mangkuk adunan.Tuangkan
   adunan telur tadi.Gaul hingga sebati tetapi masih kelihatan berketul.Terlebih
   gaul (overmixing) akan menyebabkan muffin keras.
4.Sediakan tin muffin.Alaskan dengan cawan kertas.Tuangkan adunan sehingga
   1/2 bahagian cawan.Letakkan 1/2 sudu inti blueberry.Tutup dengan sedikit
   adunan lagi hingga 3/4 penuh.
   Bakar selama 25 minit pada suhu 175'C atau sehingga masak.

Nota:Adunan ini menghasilkan 12 cawan muffin.


Selamat menikmati Blueberry Muffin

7 ulasan:

  1. wah Rahel..cantik sungguh kejadian muffin itu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. mekasih Sally...muffinnya cantik dan sedap..cerrr puji diri sendiri...hehe..

      Padam
  2. Emmm...jom kita tuko2 rasa pulak ya...maap la ya..sebabkan mac fever telah melanda kedapo kak cek...so hari ni akak bwk orange macaron pulak...jom2 kita makan sesama ..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok Kak Cek...jom tukar2 kudapan..nak rasa gak macaron tu..

      Padam
  3. mmmm...terlambat sudah...hihiihi..rahel, ada lg tak muffin ni? mintak sikit

    BalasPadam
    Balasan
    1. Liza..
      gue uda makan abis ni muffin..apa mcm?

      Padam
  4. minyak msk tu kalau taknak guna takpe ke?

    BalasPadam