Selasa, 31 Januari 2012

Kek Ais Krim Oreo

Selamat bertemu kembali..hem..ada k yang nunggu gue  pulang dari Giant? hehehe..ok la tu..gue akan tepati janji..tadi dah cakap nak letak resepi kan..so skarang la kita lepak2 sambil cite dia punya resepi,tapi kan..resepi & cara2nya lebih kurang macam yang ice cream cake yang pernah gue  tayang sebelumnya..sangat  mudah disediakan.



Baeklah tuan2 dan  puan2..mula-mula kita kena  siapkan sponge  cake dulu untuk dinding ais krim nanti..cuba tengok  dalam gambar ni..kek span yang merah bright,tapi itu terpulang pada selera korang la kan..nak kaler apa pun boleh je..yg penting suka..oklah kite teruskan dulu pada resepi sponge cake...


Sponge Cake
Sumber:Buku Resepi/Alex Goh


Bahan (A):
4 biji telur (gue guna telur gred B)
120g gula kastor
1/4 sudu teh esen vanila

Bahan (B):
110g tepung (gue guna tepung gandum,diayak)

Bahan (C):
70g mentega cair (gue guna minyak masak je)


Cara:
1.Pukul bahan (A) hingga ringan dan gebu.

2.Masukkan bahan (B) dan sebatikan dengan rata.

3.Masukkan (C) dan gaulkan.Warnakan adunan.Bahagi kepada 2 bahagian.

4.1 bahagian adunan di bakar dalam loyang bulat 8" inci (yg ni utk base ais krim)
    selama 20 minit pada suhu 175'C.

5.1 bahagian lagi dibakar dalam loyang empat segi 8"x8" (yg ni untuk alas tepi)
    selama 20 minit pada suhu 175'C.

*Setelah kek masak,segera keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk sepenuhnya.
*Kek ni sangat lembut dan gebu,jadi tak perlu bagi baking powder dlm adunan.


Naa..siap sudah buat sponge cake kan..so skarang kita siapkan pulak bahan-bahan yang lain untuk membentuk kek ais krim.

Bahan Kek Ais Krim
Sumber:Rahel

1.5 liter ice cream vanilla (pilihan)
50g coklat masakan,disagat
16 keping biskut oreo yg sudah dibuang krimnya,potong kecil2

Sponge Cake
acuan spring foam 8",lapik dasarnya dengan kertas plastik

Cara:
1.Ambil kek yang dibakar tadi dalam loyang bulat 8",letak dalam acuan spring
   foam 8".

2.Kemudian ambil kek yang dibakar tadi dalam loyang empat segi 8"x8" dan
   potong ikut ketinggian tepi loyang,alas tepi loyang dengan kemas agar adunan
   ice cream tidak meleleh keluar.

3.Satukan ice cream vanila dan potongan biskut oreo,kaup balikkan,kemudian
   tuang ke dalam acuan yang berisi kek tadi,isi sampai penuh,taburkan coklat
   sagat di permukaan atas.Bungkus kemas dengan kling wrap,kemudian simpan
   dalam peti sejuk beku selama 6 jam atau sebaik-baiknya simpan semalaman
   baru hidang.




Selamat menikmati Kek Ais Krim Oreo..

12 ulasan:

  1. Cute combination colour. Nasib baik Rahel tinggal jauh, kalau tidak Kak Noor dah order... anak-anak Kak Noor terliur tengok kek ais krim ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih Kak Noor..hehehe..belum pro lagi ni..malunye..

      Padam
  2. As'salam Rahel

    Tq dear..nanti boleh cuba ais kerim ada 2 bekas dalam peti ais tu. memang simpan stok tuk cuaca panas2 ni..hihihi. amik resipi dulu ya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam Kak Ct Delima..
      sama kak,silahkan dicuba..semoga serasi dengan resepi yang mudah dan menyelerakan ni..

      Padam
  3. Assalamualaikum Rahel,
    Rindunya kat Rahel, hari ni akak cuba letak komen lagi sekali, harap2 berhasil. Sebenarnya selalu mai sini, tapi tak boleh letak komen, hr ni cuba guna Firefox.

    Cantik sangat nampak kek ni, teringin sangat nak makan kek hasil airtangan Rahel.....

    BalasPadam
  4. Rahellllll.......yahooooo akhirnyaaaa...
    alhamdulillah sesangat

    BalasPadam
  5. sedapnya nmpak rahel wat kek aiskrim..

    BalasPadam
  6. d-gombak
    salam,sedapnya rahel nya kek,
    nak cubalah,rahel guna ais krim apa ya

    BalasPadam
  7. d-gombak
    salam,sedapnya rahel nya kek,
    nak cubalah,rahel guna ais krim apa ya

    BalasPadam