Jumaat, 29 Jun 2012

Kek Keju Beri Biru & Pisang

Selamat malam semua..hem..ada orang kat sini k? Semuanya mesti tengah dibuai mimpi kan..hehehe...kali ni terlewat sikit masukkan laporan..so mohon maaf kepada yang sudah penat menunggu resepi kek keju ni...silahkan membaca resepi..
wallaaaaa.....



Sponge Cake Mix

Bahan A:
4 biji telur
20g gula kastor

Bahan B:
4 biji putih telur

Bahan C:
100g gula kastor

Bahan D:
100g tepung gandum-ayak 2x

Bahan E:
50g mentega-dicairkan

*1/2 sudu teh blueberry paste

Cara:
1.Putar bahan A sehingga kembang dan gebu.
2.Putar bahan B sehingga kental (soft peak),tambahkan bahan C sedikit demi sedikit sambil
   diputar hingga kaku (stiff).
3.Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur.Kacau rata.
4.Kemudian masukkan bahan D dan kacau perlahan hingga rata.
5.Masukkan pula bahan E dan gaul rata.Tambahkan blueberry paste.Kacau rata.
6.Tuang ke dalam loyang 8" dan bakar pada suhu 170'C selama 35-45 minit.

*Biarkan kek sejuk,kemudian bahagi kepada 2 atau 3 lapisan (nanti kita akan guna 1 lapisan
  sahaja).

Krim Keju:
270g keju krim (Rahel guna keju krim brand Tatura)
90g gula kastor
200g non-dairy whipping cream-diputar hingga gebu.
4 sudu besar blueberry fruit filling

1 sudu besar gelatin serbuk}
3 sudu besar air}-rendam gelatin hingga kembang,kemudian double boil hingga larut.

Topping:(satukan dan kacau rata)
3 sudu besar blueberry fruit filling
4 sudu besar air masak (bukan air panas tau,tapi air yg kita minum)

4 buah pisang emas-dibelah dua (guna pisang apa pun boleh)

Cara membuat Kek Keju Beri Biru & Pisang:

1.Putar keju krim hingga rata.Masukkan gula kastor.Putar lagi sehingga licin.
2.Tambahkan 4 sudu besar blueberry filling.Putar hingga rata.Masukkan pula gelatin yang
   sudah dilarutkan tadi.Putar hingga benar-benar sebati.
3.Ambil whipping cream yang sudah diputar gebu tadi dan masukkan ke dalam adunan keju.
   Gaul rata.
4.Ambil sekeping kek yang sudah dipotong tadi.Letakkan dalam loyang spring form 8''.
   Tuangkan sedikit adunan keju di atasnya (agak2 la ye,lebih kurang 1 cm gitu) dan susun
   potongan pisang di atasnya (lihat gambar di bawah).

5.Kemudian Tuangkan lagi adunan keju krim di atas pisang tadi (lihat gambar di bawah)
   & ratakan.Sisakan 1 cawan untuk kemaskan tepi kek dan untuk bunga di permukaan kek
   nanti.Simpan kek keju di dalam peti sejuk selama 2 jam.

6.Setelah kek dikeluarkan dari peti sejuk,tanggalkan kek dari loyang.Kemaskan tepinya
   dengan baki keju krim tadi dan paipkan permukaan kek (bahagian tepi) mengikut bentuk
   pilihan anda.

7.Akhir sekali kacau rata-rata bahan topping dan tuangkan di permukaan kek keju.
8.Simpan kek keju di dalam peti sejuk sebelum dihidang.

Pesan:
Sisa adunan keju krim yang satu cawan tadi di simpan di dalam peti sejuk sebelum diguna
kan.Jika hendak diguna,keluarkan dari peti sejuk,kacau kembali sampai licin baru diguna.
Selamat menikmati Kek Keju Beri Biru & Pisang.

10 ulasan:

  1. Balasan
    1. thanks Kak Ros..
      Rahel selalu singgah dapur akak,tapi tak boleh nak tinggalkan jejak..asyik lari2 je kotak komen tu..dan selalu terjam..

      Padam
  2. rahel x guna loyang springfoam ekk, guna ape yek?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mekasih Mayang...
      Rahel guna ''mousse ring'' tapi loyang spring form lebih mudah didapati kat rumah kan..hehe..

      Padam
  3. Cantiknya kek ni.. Kemas je.. Kak Rahel memang teliti orangnya.

    BalasPadam
  4. salam gan ...
    menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
    di tunggu kunjungan balik.nya gan !

    BalasPadam
  5. salam gan ...
    menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
    di tunggu kunjungan balik.nya gan !

    BalasPadam
  6. cantik sgt2 kek tu kak.teringin nak buat kek mcm tu,tapi tak pernah berjaya tuk deco2nya.... :(

    BalasPadam
  7. terima kasih di atas resepinya..saya dah mencuba..n ternyata mmg sedap..n sy delah derhaka skit resepinya...heheh..tp mmg cun..tak manis sgt...macm makan ice cream n pisang gtu...sya wat deko biasa je...tak secantik awk buat..mmg cun gtu...terima kasioh share resepi tersebut...

    BalasPadam