Isnin, 2 September 2013

Wedding Cake

Salam ceria selalu kepada yang setia melawat  dapur adunan Rahel.Hari ni share entry yang tertangguh lagi.Kalau cakap bab kek untuk pengantin memang Rahel nda' reti buat.Walaupun selalu buat kek tapi kek-kek yang cantik dan berhias memang buka kepakaran gue,jadi mohon maaf atas semua kekurangan.Berdasarkan khabar dari Puan Fareda pasangan pengantin mahu kan kek yang simple tapi sedap...dan mereka memilih Kek Coklat Ganache dan Kek Keju Beri Biru & Pisang,jadinya Rahel pun memilih Moist Chocolate Cake yang dihias dengan coklat krim dan ganache untuk topping.Bestnya kan...dapat dua kek yang berlainan rasa.Yang bunga tu pulak guna yang ready made dari kedai...hehehe...tak sempat buat la..colour bunga ikut tema baju penganti...maroon...
 
 
Ganache
Sumber:Fabulous Cake Busines (Chef Alex Goh)
 
300g dark compound chocolate
200g UHT whipping cream
50g unsalted butter
 
Cook whipping cream until boils.Add it into the finely chopped chocolate and stir until melted
completely.
Add butter and mix until well combined.Leave it overnight to thicken.
 
 
Moist Chocolate Cake
Sumber:Fabulous Cake Busines (Chef Alex Goh)
 
Bahan A:
250g butter
320 sugar
1/4 tsp coffee paste
 
Bahan B:
4 eggs
 
Bahan C:
320g plain flour
50g cocoa powder
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
 
Bahan D:
240g milk
 
Topping:
300g Ganache
 
Method:
1.Cream (A) whit flat beater at medium speed until light and fluffy.Stop to scrap the sides and
   bottom of bowl with rubber spatula.
2.Add (B) gradually and cream until smooth and light.Stop to scrap the sides and bottom
   of bowl with rubber spatula after each addition.
3.Add (C) and (D) alternately and mix at low speed until well incorporated.Stop to scrap down
   the sides and bottom of the bowl with rubber spatula.
4.Line the 3x1.25-inch cupcake moulds with paper cups.Deposit the batter onto the moulds.
   Makes 24 pieces.
   (yang ni saya bakar dalam Loyang besar,pandai2 la adjust yea)
5.Bake at 180'C in the middle rack of the oven for 25 minutes.Set aside to cool.
   (jika guna Loyang besar kena bakar lama sikit sampai masak,jangan terlebih masak pulak,
   nanti kek retak seribu).
6.Pipe ganache rosettes on top,decorate as desired.
   (hias kek sesuai selera)
 
 
KEK KEJU BERI BIRU & PISANG
Sumber Resepi:I Love Cake
 
 
Kek Keju Beri Biru & Pisang pilihan pengantin lelaki..memang nyaman rasanya...dalamnya ada potongan2 pisang segar dan juga bluberi filling...tepi kek Rahel hias dengan freh cream sahaja dan atasnya pulak dilimpahi dengan bluebri pie filling....wallaaa...bayangkanlah....
 
Rahel ucapkan banyak terima kasih kepada Puan Fareda Ahmad dan juga kepada pengantin baru.Selamat menempuh alam rumah tangga,semoga bahagia hingga ke syurga.
Enjoiii....


7 ulasan:

  1. aiiihhh...terlihat menggiurkan kak...

    BalasPadam
  2. hai rahel..

    cantik ba deko kek tu..flavour kek pun memang sedap..terbaek la rahel..

    BalasPadam
  3. Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

    BalasPadam
  4. Hasil kerja tanganmu itu semua nampak kemas bah Rahel... nanti kalau buat kelas hias kek jangan lupa panggil gue ya

    BalasPadam
  5. cantiklah..geram akak tengok..nmpk kemas..kak entah bilalah dpt buat mcm ni...

    BalasPadam
  6. Tak cair ke Fresh cream & choc ganache utk kek kahwin tu? Event mcm tu kan makan masa yg pjg

    BalasPadam