Sabtu, 7 September 2013

Resepi Asas Sponge Cake

Salam ceria selalu dan selamat berhujung minggu.Ni saja Rahel share resepi asas sponge cake dari buku resepi step by step cake decorating tulisan Fatmah Bahalwan...boleh tahan jugak keknya..tapi macam ada lain sikit la...terkture agak kasar...ermm bolehlah untuk minum2 petang gitu.Oklah..jom kita semak resepinya...
 
 
Resepi Asas Sponge Cake
Sumber:Step by step  cake decorating  dengan butter cream
 
Bahan:
8 biji telur
200g gula halus
225g tepung gandum-sy guna tepung superfine
1 sudu makan cake emulsifier/ovalette
100g marjerin,cairkan-saya guna corn oil
 
Cara membuat:
1.Panaskan oven 180 derajat celcius.Oles Loyang dengan marjerin.
2.Pukul telur dan gula sampai naik,masukkan cake emulsifier,pukul terus hingga kental
   dan berjejak.
3.Masukkan tepung gandum sambil diayak secara bertahap,gaul rata.
4.Masukkan marjerin cair,gaul rata.
5.Tuang ke dalam Loyang,bakar hingga masak.
 
*Rahel tambahkan 1 sudu the serbuk vanilla.
 
Pukul telur dan gula hingga kembang.
 
 
Masukkan tepung gandum sambil diayak secara bertahap,kaup balik hingga rata.
 
 
Masukkan corn oil,kaup balik hingga rata.
Tuang ke dalam Loyang.Bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 45-50 minit.
 
 
Setelah masak keluarkan dari oven.Sejukkan di atas redai.
 
 
 
Selamat mencuba.
 

4 ulasan:

  1. ada masanya gue bikin nda menjadi bah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Tak jadi sebab tak ade ovellete ke yer??

      Jom Exchange Link @ littleputeri.blogspot.com

      :)

      Padam
  2. Aik....sifu kek lapis baini...napa nda menjadi?...

    BalasPadam
  3. Kek ni texture die cam slice cake ke?

    BalasPadam