Selasa, 20 Mac 2012

Orange Chocolate Cake

Selamat bertemu kembali di sini,semoga kawan-kawan semua sentiasa sihat dan ceria.Kali ni Rahel nak tayang satu lagi kek yang ada rasa coklat + oren..memang wangi je.Sebenarnya kan..Rahel nak abiskan stok buah oren mandarin je,sebab tu la merajinkan diri buat kek yang simple dah mudah banget cara penyediaannya..korang pun boleh try gak tau..tapi kek ni khas bagi orang yang nakkan kek yang sangat simple..dan boleh tengok resepinya kat SINI,tapi yang ni kena doublekan adunannya kalau nak kek yang saiz 8" dan jangan lupa bakar guna loyang bulat 8" ye..  ok lah...layan skejap cara-cara nak menyiapkan kek dengan cream cheese frosting...


Cream Cheese Frosting
Sumber:Rahel

Bahan:
250g cream cheese,biarkan pd suhu ruang selama 20 minit
80g mentega,biarkan pd suhu ruang selama 30 minit
5 sudu besar gula kastor
1/2 sudu besar jus lemon
1 sudu kecil esen vanila

Cara:
1.Pukul mentega,cream cheese dan gula kastor sehingga berkrim.
2.Tambahkan jus lemon dan esen vanila,putar rata.Ketepikan.



Dalam resepi kali ni Rahel guna buah oren mandarin 4 buah untuk inti kek ,bersihkan dulu buah oren kemudian ambil isinya,buangkan bijinya (lihat gambar di atas).Tapi terpulang pada selera masing2 kan..bole juga guna hirisan buah peach dlm tin..memang sesuai dan sodap.


1.Di atas adalah gambar kek yang baru keluar dari oven,memang ada merekah sikit,jadi kena buangkan bahagian yang merekah tu untuk dapatkan permukaan kek yang rata.


2.Bahagikan kek kepada dua lapisan,perhatikan gambar di atas.


3.Masukkan cream cheese frosting ke dalam plastik bag (lihat gambar di atas).


4.Ambil satu lapisan kek dan paipkan cream cheese di permukaannya (buat macam dalam gambar di atas,beri jarak).


5.Ambil hirisan oren dan letak di celah cream cheese (lihat gambar di atas).



6.Ambil satu lapisan kek lagi dan tumpukkan di atas lapisan yang sudah diberi cream cheese dan hirisan oren tadi,kemudian paipkan lagi cream cheese di permukaannya,sapu rata (lihat gambar di atas).


7.Taburkan chocolate rice dibahagian tepi permukaan kek,kemudian ambil selembar kertas dan gunting di tengahnya berbentuk love,letak di permukaan kek,tabur chocolate rice mengikut bentuk love.Buangkan kertas.



8.Kek yang sudah siap dihias dengan sederhana.Simpan dalam peti sejuk selama 3 jam sebelum dihidang agar kemas dipotong.



9.Kek sudah dikeluarkan dari peti sejuk,biarkan 1 jam baru potong,sebab klu terus dipotong dan terus dimakan memang tak sedap..terasa keras dan sejuk (lihat gambar di atas).dah potong..makan la...nyam nyam...

Selamat mencuba.

16 ulasan:

  1. wahhh rahel..cantik la deco kek ni..sempoi je.suka bentuk love tu..cantik...:)

    BalasPadam
  2. btw,liamu tu tak buat frosting tu mcm cair ke?
    limau tu tak kuar air ker>?
    tgh teruja ank buat ni since byk limau dlm peti es!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sidratul,
      limau tu memang ada air sikit,so kena tapiskan baru letak di atas kek.tq.

      Padam
  3. Kalau guna peach pun tentu sedap kan...

    BalasPadam
  4. Rahel klau tgk kek kamu ni...mleleh air liur dibuatnya...sgt kreatif...simple tp mgancam deco kek ni...suka..suka...

    BalasPadam
    Balasan
    1. thanks QH...lap ngan tisu klu meleleh..

      Padam
  5. nk sikit...pos ke sini yea rahel!....

    BalasPadam
  6. Kreatifnya dia... Sangat menyelerakan.. ;)

    BalasPadam
  7. nampak sedap la rahel..kreatif sungguh..coklat n limau sye xpenah try n camnela rasenye...

    BalasPadam
  8. Rahel..terima kasih kongsi resipi yang senang ini.kita nak mencuba serta ambil gambar dengan kamera pastu publish dekat blog kita..letak hirisan strawberry, kimi pun sedap..arghh nak cuba ne..

    BalasPadam