Salam manis buat sahabat yang setia melawat dapur Rahel..semoga sentiasa sihat dan ceria selalu.Malam ni saja lepak kat blog sambil letak entri yg smlm.Kali ni Rahel buat pulak kek coklat tanpa telur guna resepi Dayang Jack..emm cantek dan sangat sedap kejadiannya,memang mantap banget keknya.Kepada yg belum s empat mencuba kek ni wajip mencuba..rugi kalau tak mencuba tau.
Banyak-banyak terima kaseh kepada Kak DJ untuk resepi kek coklat yang sangat sedap ni,Rahel makan pun macam tak nak berhenti selagi kek belum habis,oklah kawan-kawan,jika berminat dengan kek coklat tanpa telur ni,blh aja dilihat resepi kat bawah tu,tengok dan baca betul2 ek..jangan sampai tersilap..
Super Moist Eggles Chocolate Cupcake
Resepi:DJ
Bahan:
1 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1/2 sudu ecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (Rahel guna brand Tudor)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dr pt ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak atau myk jagung atau mentega cair
1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara:
1.Panaskan oven pd suhu 160'C.Sediakan loyang kek.Griskan dengan
mentega.(Rahel bakar versi cupcake).
2.Ayakkan tepung bersama bkg powder,soda bikarbonat & serbuk koko
di dalam bekas besar.Masukkan tpg susu,garam dan gula perang.Kemudian
kacau rata-rata.
3.Masukkan air sejuk,minyak masak,esen vanila dan coffe emulco/chocolate
emulco.Kacau perlahan-lahan dg whisk.Pastikan adunan tidak berketul.
4.Akhir sekali,masukkan cuka atau jus lemon.Terus dikacau serta merta se
hingga sebati.
5.Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
6.Sejukkan kek setelah masak.Boleh jugak dihiaskan dengan topping kegemaran.
KALAU GUNA PENGUKUS BOLEH KE?
BalasPadamBoleh je...
BalasPadamYg nie mmg x paya guna mxer,just guna whisk jak ka
BalasPadamyes,just guna whisk jak.
BalasPadamrahel,
BalasPadamkalau tkr gula perang dgn gula biasa boleh x?
Naza,bole je tukar dengan gula kastor.
BalasPadamMau tanya, kalau guna icing sugar,ada kesan ka..
BalasPadamada kesan..jadi sebaik-baiknya guna gula kastor/gula halus..
BalasPadamakak,kalo xltk susu tepung boleh x??ada kesan x??pastu boleh digantikn ngan apa yek??sbb suami sy xsuka susu tepung..
BalasPadamKalau tak suka susu tepung,gantikan dg tpg gandum je...
BalasPadamHai Rahel, sedang mencuba resepi kek ini..harap menjadi.. (^_^)
BalasPadamSemoga berhasil....
BalasPadamSaya dah buat cake ini dua hari lepas..memang teramat sedap. Terima kasih ye.
BalasPadamSama2
BalasPadamResepi tuk brape biji cupcake ye
BalasPadamwa, hebat betul kek ni. dah cuba, sedap
BalasPadamklo xnk masukkan cuka or juz lemon xpe ke
BalasPadamRahel..kek ni kukus boleh x
BalasPadamAdunam pum dh bau sedap..xsbr nk tggu masak ni..guna serbuk coklat van houtten
BalasPadamsemua kek ni nampak sedap...tuan punye mesti baik hati dan iklas orangnye..
BalasPadam