Rabu, 30 November 2011

Vanilla Chiffon Cake

Salam manis kepada semua...silahkan menjamu mata...harap anda semua suka.Oklah,kali  nak letak entri yang  tertunda,sesuai  dengan  janji Rahel pagi tadi,tp anda boleh buat kek ikut kreativiti anda sendiri,dan klu suka dengan cara Rahel,boleh dapat empat  keping  kek sifon yang  nipis2 dan bakar guna  loyang 6 inci.


Nah..inilah dia resepi kek chiffon yang sedap tu..silahkan dicuba resepinya ek...tapi sowi la..takde terjemahan..memang saja Rahel letak resepi sesuai dalam buku resepi Kevin Chai..


Vanilla Chiffon Cake
Resepi:Kevin Chai

Egg Yolk Batter:
2 egg yolks
50ml milk
1/2 tsp vanila
20g caster sugar
60g self-raising flour

Egg White Foam:
2 egg white
1/4 tsp cream of tartar
40g caster sugar

Method:
1.To make egg yolk batter,combine egg yolks,milk,vanila essence and
   sugar in a mixing bowl.Fold in sifted flour until forms batter.

2.To make egg white foam,beat egg whites and cream of tartar until mixture
   forms solf peak.Gradually add in sugar,beating at high speed until frothy
   and stiff peaks form.

3.Gently fold beaten egg white foam into egg yolk batter until blended.

4.Pour batter into ungreased 6-in (16 cm) tube pan.Bake in preheated oven
   at 170'C for 30 minutes or until cooked.

5.Remove from oven,invert cake onto table until completely cooled.


Selamat mencuba..daaa..

6 ulasan:

  1. Haaaa....baru dapat resepinya....masuk list lagi...list resepi punyala dah pjgnya...bila la nak buat ni...tapi memang menggoda tul ni...nak cuba gak nanti...tq Rahel kongsi resepi...:)

    BalasPadam
  2. salam rahel...kek ni kecik jer yer, sbb Liza tgk dia guna 2 biji teur jer kan...kalau nk buat mgkin Liza kena doublekan adunan la...biase la rakyat jelata ramai....hihihi

    BalasPadam
  3. mak aihh menggodanyaaaa...mesti sedap nih..gabungan cheddar cheese dgn walnut...pastuh kek gebu2 lagi wa..leleh nengok..awat laa besh sangat nihh

    BalasPadam
  4. Kak Cek...dah dpt resepi...jangan ditunda..segera ke dapur buat kek.Sebenarnya senang je nak wat klu yg nipis2 bab tak payah lg nak telangkupkan kek tu.

    BalasPadam
  5. wsalam Liza..iye..betul,saiznya kecil guna loyang 6 inci je,so klu nak yg besar doublekan je bahan2 tu..oh ya,klu nak buat dalam bekas mcm yg Rahel buat ni tak payah griskan bekas tu,letak je baking paper kat dasar bekas tu utk senang nak keluarkan kek.

    BalasPadam
  6. Tima kasih Chikadakbiru..memang sedap..Rahel pun tak sangka klu letak mayonis,walnut dan parutan keju akan terasa sedap..try la ek..

    BalasPadam