Selamat bertemu kembali di blog Rahel ni.Semoga teman-teman semua sentiasa sihat dan ceria selalu.Hmmm....hari ni dapat lagi saya merasa apam yang enak banget,lama sudah kepingin mo buat tapi asyik tertunda jak bab tunggu musim tapai ubi...hehehe..sebenarnya boleh jugak buat sendiri di rumah,tapi penyakit malas melanda diri 'tuk mo bikin tapai ubi,jadi yah...beli aja tapai ubinya..Becakap pasal apam tapai ubi ni memang sedap sangat2..ada rasa yang tersendiri..Nda' mo cerita banyak lagi...jom salin resepi..
Sumber:Internet
Bahan:
200g tapai ubi,toskan dan haluskan
150g tepung gandum+2 st BP+1/8 st SB,ayakkan
2 biji telur B
90g gula kastor
75ml minyak jagung/minyak masak
Cara:
1.Pukul telur dan gula sehingga kembang selama 8 minit.
2.Masukkan tapai ubi halus.Putar rata.
3.Perlahan-lahan masukkan tepung dan minyak secara berselang-seli sambil
digaul rata.
4.Sudukan ke dalam acuan apam/muffin yang dialas dg papercup hingga
penuh (90%).
5.Kukus selama 17 minit dengan api yang kuat.
yahoooooo apam tapai lah sedap. tq Rahel akhirnya saya dah jumpa. Senyum Sokmo
BalasPadamsama2 SS...Sedap apam tapai ubi ni...jangan malu2 utk mencuba..
BalasPadam