Selamat petang semua...pa khabar..dah siap buat kuih utk minum petang? Rahel tak buat banyak kuih petang ni..buat mufin keju je utk minum petang.Oh ya..hari tu Rahel ada share satu resepi mufin keju gak kan..tapi yang tu resepi dari Chef Noraini Zakaria,memang sedap lemak mufin tu.
Untuk petang ni..Rahel try pulak resepi mufin keju dari Agnes Chang,memang sedap jugak tapi kurang manis la..maksud Rahel..rasa tawar sikit.Time baca resepi tak prasan pulak yg kandungan gula dlm resepi tu sikit sangat..so ni la jadinya..tapi apa2pun memang sedap..cuma kena tambahkan sukatan gula lagi.
Oklah kawan-kawan..ini aje yang Rahel komen.... ini dia resepinya
Cheesy Muffin
Resepi:Agnes Chang
Bahan A:
250 tepung gandum
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu teh garam
Bahan B:
60g gula kastor
90g keju cheddar,diparut/sagat
Bahan C:
1 biji telur,dipukul sedikit
250ml susu segar
60ml minyak jagung
Tambahan:
50g keju cheddar,siparut/sagat
Cara:
1.Ayak bahan A ke dalam mangkuk.Kemudian masukkan bahan B.
2.Pukul bahan C guna hand whisk hingga rata selama 1 minit.
Tuang ke dalam campuran tepung dan gaul rata.(jangan terlebih gaul).
3.Sudukan ke dalam acuan muffin yang dialas paper cup hingga 3/4
penuh.Taburkan keju parut di atasnya.
4.Bakar pada suhu 200'C selama 20 minit
5.Setelah masak,angkat dan hidang.
Selamat mencuci mata...
sdap sgt kalu benda2 yg ada cheese ni...mkn pun xhengat....sedor2 seluar dah makin kecik....kuikuikui
BalasPadamKak cek amik resepi...tq share2 resepi...:D
BalasPadamBetul tu Liza...asyik2 makan..skali try seluar eh dah sempit..kih kih kih..
BalasPadamSilahkan Kak Cek..buat banyak2 ek..pastu ajak Rahel skali mkn..hem.
BalasPadamdah cuba pun..sedappp
BalasPadam