Selasa, 6 November 2012

BUTTER CREAM

Selamat bersiaran kembali dan salam manis kepada semua pengunjung setia dapur Rahel.Semoga ceria selalu.
Kali ni Rahel nak share satu resepi butter cream yang sangat mudah tapi memang senang dan licin jer kejadiannya...nak lepa kek pun lagi la cantek...kalau rajin..buatlah bermacam-macam bentuk hiasan pada kek..mesti bertambah seri la kek itew...silahkan diterai yea....


Butter Cream

Bahan:
150g mentega
350g krimwell
180g sirap gula/susu krimer manis
3 sudu besar gula aising-diayak

Cara:
1.Pukul mentega dan krimwell hingga kembang dan gebu selama 10 minit.
2.Masukkan sirap gula/susu dan gula aising.
3.Pukul lagi hingga sebati.Kemudian letaklah pewarna kegemaran masing-masing.

Butter cream sedia untuk digunakan.








Selamat mencuba...

14 ulasan:

  1. canteknya kak rehal.. krimweel tu sama ke dengan shortening... saya ni buta sikit bab kream ni huhhuhu... pastu camne nak buat sirap gula tu... gula tu masak dengan air ke???? aduh blur sudah >..<

    BalasPadam
  2. Buat creamnye mmng senang....yg susahnye.....nk mendeko kek tu.....tangan tak sekreatif Rahel.....hehehe

    BalasPadam
  3. wah!!cantiknya...thanx rahel bkongsi resepi butter cream.. :)

    BalasPadam
  4. Nurharyati...
    krimwell tak sama dg shortening...untuk sirap gula tu bole ganti dengan golden syrup..bhn2 bole beli kat kdi bakery.

    BalasPadam
  5. wah cantik sungguh krim tu kan, licin n lembut je..

    BalasPadam
  6. Hi Rahel...
    Baru jumpa blog u semalam n terpikat!
    Nak tanya, krimwell tu mmg bau dia mcm minyak kelapa/mcm bau minyak yg dh lama ke? pernah beli dan pernah cuba buat, tp bau tu mcm mengganggu perasaan je lahh.. haha..

    Neeza-KCH-SWK

    BalasPadam
  7. Hi Mama Aufa...
    setahu saya krimwell tu takde bau mcm yg awak cakap tu...

    BalasPadam
  8. hi kak rahel, salam kenal dari Indonesia. Just found your web, and it will be my favorite one. its so nice, and complete with the recipe. i will be your fans.

    BalasPadam
  9. Hi Rahel, baru jumpa blog ni terus terpikat. Nice design, nice idea...thanx for sharing e best recipe...interesting sangat...semoga terus berkarya ....

    BalasPadam
  10. Cantek...slm perkenalan...sy asal dr lhd datu....:-)

    BalasPadam
  11. Salam perkenalan...belek2 terjumpa blog ni..mmg interesting sgt..thanks for sharing.. :D :D :D

    BalasPadam