Selamat bertemu kembali di sini...semoga semua sentiasa sihat dan ceria selalu.Kali ni datang seru lagi menerai resepi brownie Chef Noraini Zakaria yng terlalu famous tu...banyak sangat resepi beliau yang sedap-sedap belaka dan dah banyak juga resepinya yang Rahel buat dan sentiasa menjadi jer..dan resepi kali ni Rahel ambik dari buku resepi Kompilasi Hidangan Kek..
Kek Brownie Kacang ni memang sangat sedap,tapi nak kena kurangkan sukatan gula dalam adunan sebab pada Rahel ianya terlebih manis sikit, tapi memang lembut dan lembap je brownie yang satu ni...sesuai sangat pada tekak Rahel yang gemar makan benda2 yang berasaskan coklat.Oklah,kita tinjau pulak resepinya kat bawah tu..
Kek Brownie Kacang
Resepi:Chef Noraini Zakaria/Kompilasi Hidangan Kek
Bahan:
190g mentega/marjerin
190g coklat masakan
200g gula kastor
130g kacang walnut/gajus atau badam yang telah dibakar
125g tepung gandum}
1/2 sudu teh baking powder},diayak
3 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanila
Cara:
1.Griskan acuan empat segi 8 inci.Lapik dengan kertas serap minyak.Panaskan
ketuhar pada suhu 180'C.
2.Mentega & coklat masakan disatukan dalam periuk.Cairkan secara double-boiler.
Sejukkan.
3.Pukul telur,gula kastor dan esen vanila hingga kembang dan gebu.
4.Tuangkan larutan coklat tadi ke dalam adunan telur sambil digaul rata.
5.Masukkan kacang walnut dan akhir sekali bahan yang diayak tadi.Gaul perlahan
dengan senduk kayu hingga sebati.
6.Tuangkan adunan ke dalam acuan.Bakar selama 1 jam.
perggghhhh...coklat ngan kacang mmg satu pasangan sehati sejiwa....hihihhihi
BalasPadambetul tu Liza..serasi bersama...hehe..
BalasPadam