Bahan:
4 biji telur
75g gula kastor
1 st ovalet
60g tepung superfine/tepung kek}
1/2 st baking powder},ayakkan
10g susu tepung
1/2 st esen vanila
75g mentega,dicairkan
Cara:
1.Pukul telur,gula dan ovalet sehingga kembang.
2.Tambahkan tepung superfine dan susu tepung sambil diayak
& digaul rata.Masukkan esen vanila.Gaul rata.
3.Masukkan mentega cair sedikit2 sambil digaul perlahan hingga rata.
4.Tuang ke dalam loyang 26x26x3cm yang telah digris dan dilapik dg
kertas pembakar.
5.Bakar selama 25 minit atau sehingga masak pada suhu 170'C.
6.Biarkan sejuk baru beri krim dan gulung kemas.
Bahan Inti:
125g krim keju
40g gula kastor
Cara:
1.Pukul krim keju dan gula kastor sehingga berkrim dan lembut.
2.Sapukan pada permukaan kek,kemudian gulung dengan kemas.
*Panaskan ketuhar 15 minit pd suhu 170'C sebelum bakar kek.
Selamat mencuba.
tak pernah buat kek2 gulung mcm ni ..tapi yg ni guna loyang empat segi yang lebar tu ya .. takut x menjadi nak gulung2 .tu sebab kulit kat atas tu cam nampak lembut sangat :)
BalasPadamrahel...saya sudah cuba kek ni...x berapa jadik la maybe ada silap saya. cuma untuk kek tu gulanya bila dimasukkan bah????
BalasPadamWani,kek gulung ni memang agak susah gak, time buat pun memang Rahel hati2 betul..
BalasPadamCheq Sue,mekasih krn ingatkan bab gula tu...Rahel dah letak kat cara no.1..dan utk kek tu mgkn kerana suhu oven sbb oven ni tak sama,lain2 oven lain2 kejadiannya.Mekasih krn udah mencuba.
BalasPadamSatu lagi terlupa letak baking powder dalam resepi tu..minta maaf byk2 kpd yg sudah menerai dan tak menjadik kerana kesilapan tuan tanah.
BalasPadamBelum pernah lagi membuat swiss roll.
BalasPadam