Jumaat, 28 Disember 2012

Rainbow Cake II

Salam...


RAINBOW CAKE

BAHAN KEK SPAN CAMPURAN
Sumber resepi:Bicara Kek (Wendy Kor)

Bahan:
Saiz acuan 9''

Bahan A:
300g tepung kek span campuran
300g telur (5 biji telur gred A)
60ml air

Bahan B:
60ml minyak masak

Cara-cara:
1.Masukkan bahan A ke dalam pembancuh elektrik dan kacau hingga sebati.
2.Pukul bancuhan sehingga kembang berkrim.
3.Campurkan bahan B perlahan-lahan dan bancuh hingga sekata.
4.Tuangkan campuran kek ke dalam acuan bersaiz 9'' yang sudah digris dengan marjerin.
   Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180'C selama 30-35 minit.
5.Setelah siap dibakar,terlangkupkan kek ke atas rak kek selama 5 minit dan terbalikkan
   semula kek itu.Ini untuk menghalang kek daripada tenggelam di bahagian tengah.

Catatan by Rahel:
*Untuk membuat rainbow cake sebanyak 6 lapisan sila doublekan adunan kek (2x).
  Bahagi ke 6 bahagian.Bakar setiap bahagian secara berasingan selama 20-25 minit pada
  suhu 170'C.
*Setiap bahagian di beri pewarna,mula dari lapisan bawah hingga lapisan atas:
  -lapisan pertama/dasar:pewana ungu
  -lapisan ke dua:pewarna biru
  -lapisan ke tiga:pewarna hijau epal
  -lapisan ke empat:pewarna kuning lemon
  -lapisan ke lima:pewarna merah muda + sikit pewarna kuning lemon
  -lapisan ke enam:pewarna merah + sikit pewarna kuning lemon
*Setelah kek masak,biarkan sejuk.Kemudian buangkan semua kerak2 kek.Simpan dalam
  peti sejuk selama 1-2 jam untuk memudahkan proses melepa nanti.
*Jika ada serpihan2 kek jangan dibuang.Hancurkan serpihan kek untuk tabur dipermukaan
  kek nanti.


TOPPING N FILLING
By Rahel

Bahan-bahan:(untuk filling)
250g cream cheese-biarkan pada suhu ruang selama 30 minit
60g gula kastor
250g non-dairy whipping cream-diputar hingga kental
1 sudu besar perahan lemon

Cara:
*Putar cream cheese bersama gula kastor hingga licin.Tambahkan perahan lemon.Ratakan.
*Satukan adunan cream cheese dengan whipping cream.Letak kek warna ungu di atas papan
  kek saiz 11''.
*Sapukan krim pada permukaan kek & seterusnya buat sampai semua lapisan kek
  disapu krim.Simpan dalam peti sejuk.

Topping:
*500g non-dairy whipping cream-diputar hingga kental (masukkan sedikit ke dalam bag piping
         untuk hiasan/bunga),untuk hiasan saya guna nozel 20.
*sedikit piping jelly untuk dot2 warna2i pada permukaan kek (bahagi 3 & letak pewarna)
*sedikit serpihan kek dihancurkan

Cara:
*Keluarkan kek dari peti sejuk dan sapu seluruh permukaan kek dengan whipping cream.
*Paipkan whipping cream mengikut bentuk yang anda inginkan.
*Dot2kan piping jelly yg sudah diwarnakan ke atas permukaan atau bahagian tepi kek.
*Akhir sekali taburkan serbuk ke pelangi di atasnya.Simpan dalam peti sejuk sebelum
  hidang.
Thanks kepada yang sudi menempah.Selamat mencuba.

5 ulasan:

  1. comel! akhirnya dapat jugak resepi yg simple. minta izin copy ya..hehehe

    BalasPadam
  2. mak aihhhhh lawonyerr! perpect! lom sampai seru nak buat... simpan dulu

    BalasPadam
  3. assalam..menarik dan cantik serta kemas..saya shre ye..tima kasih daun keladi..tauu..^__^..roseliendaabdaziz

    BalasPadam
  4. Terima kasih kerana berkongsi dg begitu detail. Sgt membantu orang orang yg baru berjinak spt kami

    BalasPadam
  5. macam mana cara2 nak buat oder ye..

    BalasPadam