BLUEBERRY CHEESE CAKE
Diolah oleh :Rahel
Bahan A:
4 biji kuning telur gred A
20g gula kastor
Bahan B:
4 biji putih telur
Bahan C:
100g gula kastor
Bahan D:
110g tepung kek/tepung super fine
Bahan E:
70g mentega cair
Cara-cara:
1.Pukul (A) hingga ringan dan gebu.
2.Putar (B) hingga kembang.Masukkan (C) dan pukul lagi hingga kental.
3.Campurkan meringue dengan (A) sehingga sebati.
4.Masukkan (D) yang telah diayak dan kaup balikkan dengan rata.
5.Masukkan (E) dan kaupkan dengan sempurna.
6.Tuangkan adunan ke dalam loyang 8".Bakarpada suhu 170'C selama 35-45 minit.
Keluarkan kek dengan segera setelah masak.
*Setelah kek sejuk sepenuhnya potong kepada 3 bahagian.
FILLING
Bahan-bahan:
350g cream cheese
90g gula kastor
300g non-dairy whipping cream-putar hingga kental
250g blueberry pie filling
Cara membuat:
*Putar cream cheese,gula kastor hingga licin.Tambahkan whipping cream.Kaup balik hingga
bercampur rata.
TOPPING
Bahan-bahan:
120g cheddar cheese-disagat
biskut tiramisu secukupnya
PENYELESAIAN
1.Ambil satu bahagian kek span,sapu dengan blueberry pie filling.
2.Kemudian paipkan adunan cream cheese di atasnya.Buat seperti ini sebanyak 2x dan lapisan
paling atas ditutup dengan dengan cream cheese.
3.Kemaskan seluruh permukaan kek dengan baki cream.Tabur cheddar cheese di atas dan tepi
kek.
4.Hias juga tepi kek dengan biskut tiramisu jika suka.Sejukkan kek dalam peti sejuk selama
2-3 jam untuk kek yang dingin.
Untuk Tempahan sila sms/call 012-8015195
Diolah oleh :Rahel
Sponge Cake
Bahan A:
4 biji kuning telur gred A
20g gula kastor
Bahan B:
4 biji putih telur
Bahan C:
100g gula kastor
Bahan D:
110g tepung kek/tepung super fine
Bahan E:
70g mentega cair
Cara-cara:
1.Pukul (A) hingga ringan dan gebu.
2.Putar (B) hingga kembang.Masukkan (C) dan pukul lagi hingga kental.
3.Campurkan meringue dengan (A) sehingga sebati.
4.Masukkan (D) yang telah diayak dan kaup balikkan dengan rata.
5.Masukkan (E) dan kaupkan dengan sempurna.
6.Tuangkan adunan ke dalam loyang 8".Bakarpada suhu 170'C selama 35-45 minit.
Keluarkan kek dengan segera setelah masak.
*Setelah kek sejuk sepenuhnya potong kepada 3 bahagian.
FILLING
Bahan-bahan:
350g cream cheese
90g gula kastor
300g non-dairy whipping cream-putar hingga kental
250g blueberry pie filling
Cara membuat:
*Putar cream cheese,gula kastor hingga licin.Tambahkan whipping cream.Kaup balik hingga
bercampur rata.
TOPPING
Bahan-bahan:
120g cheddar cheese-disagat
biskut tiramisu secukupnya
PENYELESAIAN
1.Ambil satu bahagian kek span,sapu dengan blueberry pie filling.
2.Kemudian paipkan adunan cream cheese di atasnya.Buat seperti ini sebanyak 2x dan lapisan
paling atas ditutup dengan dengan cream cheese.
3.Kemaskan seluruh permukaan kek dengan baki cream.Tabur cheddar cheese di atas dan tepi
kek.
4.Hias juga tepi kek dengan biskut tiramisu jika suka.Sejukkan kek dalam peti sejuk selama
2-3 jam untuk kek yang dingin.
Untuk Tempahan sila sms/call 012-8015195
happy besday rahel..that cake was so gorgeous..
BalasPadamHappy birthday...semoga pjg umur murah rezeki:-):-)
BalasPadamBy they way,kek cantik and nampak sedap...bagi resipi pls:-)
selamat hari Lahir Rahel,..
BalasPadamsemoga dalam rahmatNya
happy birthday rahel..;)
BalasPadamhappy birthday rahel...beday kita sama bln! heheh!
BalasPadamI am delighted to wish you a happy belated birthday. May you prosper wherever you go and in whatever you do...
BalasPadamxoxo -El-