Isnin, 4 Mac 2013

Butter Crumble Cake

Salam manis..
CRUMBLE:
150g tepung gandum
40g gula kastor
75g butter
100g almond,dibakar sebentar dalam oven kemudian cincang

Cara membuat crumble:
1.Satukan bahan dan gaul hingga menjadi crumble.

Catatan by Rahel:
*butter mestilah dalam keadaan yang dingin jangan terlalu lembut untuk menghasilkan crumble.

Kek Butter
Diolah oleh:Rahel

Bahan-bahan:(loyang empat segi 12")
500g mentega
440g tepung kek               }---di ayak
2 sudu teh baking powder}
390g gula kastor
100g susu segar
8 biji telur gred A
2 sudu teh esen vanila

Cara membuat kek:
1.Satukan mentega dan gula kastor.Pukul hingga adunan kembang dan putih.
2.Masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.
3.Kemudian masukkan tepung kek + bkg powder sedikit-sedikit sambil dikacau berselang-seli
   dengan susu segar.
4.Seteruskan masukkan esen vanilla.Kaup balik hingga bercampur rata.
5.Tuang adunan kek ke dalam loyang yg sudah dialas aluminium foil/kertas minyak.
6.Tabur crumble diatas adunan kek tadi.
7.Bakar kek dalam oven pada suhu 170'C selama 60 minit.

Catatan by Rahel:
*Untuk membuat butter crumble cake mestilah kita sediakan crumble terlebih dulu baru buat
  adunan kek.
Tenkiu pada yang sudi order.
Selamat menikmati.

3 ulasan:

  1. Assalamualaikum Kak..emmm sedapnya..agak2 klu buat dalam versi cc pun menarik juga ni....

    BalasPadam
  2. hevennya rahel kalau dpt makan..

    BalasPadam
  3. Akhirnya sampai jugak ke Tawau setelah mengharungi laut dari Lahad Datu, limpas Kunak & Semporna... mau cepat2 pulang ni bawa butter crumble cake....

    BalasPadam