Selamat bertemu kembali..apa khabar semuanya? harap korang semua sihat dan ceria sepanjang masa.Pagi ni Rahel share lagi satu resepi kek yang dikukus tapi ada kelainan sebab ada letak serunding ayam dalam adunan dia..korang boleh la bayangkan..betapa sedapnya dihidang waktu sarapan dan waktu minum petang...
Kek Serunding Ayam
Sumber:Buku Resepi/Alex Goh
Bahan A:
3 biji telur gred A
130g gula kastor
1/4 st garam
Bahan B:
1/2 st serbuk pati ayam
50g minyak jagung/minyak masak
Bahan C:
140g tepung gandum
1 sdb serbuk penaik
Bahan D:
20g serunding ayam
Cara:
*Putar bahan A sehingga kembang selama 10 minit.
*Masukkan bahan B dan gaul sebati.
*Satukan bahan C & D.Gaul rata.Kemudian tuang ke dalam adunan telur.Gaul rata.
*Tuang ke dalam loyang 3x6" yg sudah digris & dialas dg baking paper.
*Taburkan sedikit serunding ayam di atas permukaan doh.
*Kukus kek selama 30 minit.
Pesan:
panaskan air hingga betul2 mendidih dlm pengukus baru mengukus kek
Tiada ulasan:
Catat Ulasan