Selamat pagi dan selamat berhujung minggu kepada semua..semoga sentiasa sihat dan ceria.Kita teruskan lagi share resepi Black Forest Cake dari Wendy Kor sebab kek kali ni memang menggunakan dua resepi,pertama menggunakan resepi Kek Span Coklat Chef Noraini Zakaria dan yang kedua resepi hiasan dan filling menggunakan resepi Wendy Kor..tapi terpulanglah pada pilihan masing-masing.
Black Forest Cake
Sumber:Buku Resepi/Wendy Kor
Bahan-bahan:
300g ceri kering hitam-->Rahel guna ceri hitam dalam tin
400g Krim Segar Bukan Susu(Non-Dairy Fresh Cream)
300g Blueberry Pie Filling
100g coklat blok
100g coklat urai-->Rahel guna coklat parut
100g ceri marachino
Cara:
1.Potong kek span kepada 3 lapisan.
2.Putar krim segar sehingga kembang menjadi aising.
Letak satu lapisan kek di atas alas kek dan sapukan aising.Letak ceri hitam.
Sapu sekali lagi dengan lapisan aising nipis.
3.Lapiskan satu lagi lapisan kek dan ulang langkah seperti di atas dengan blueberry pie
filling.
4.Letak lapisan kek yang ketiga dan salut aising pada seluruh kek dengan rapi.Gunakan
sikat aising untuk membuat jalur pada salutan aising.
5.Hias sisi kek dengan coklat urai dan paipkan putaran aising di atas permukaan kek.
Letak ceri marachino di atas putaran aising.
6.Sagat coklat blok dan hiaskan di atas kek.
Kek Span Coklat
Bahan:
250g chocolate sponge mix
4 biji telur
50ml air
50ml minyak masak
Cara:
1.Masukkan sponge mix,telur dan air ke dalam pembancu elektrik dan kacau hingga sebati.
2.Pukul bancuhan sehingga kembang dan berkrim.
3.Masukkan minyak perlahan-lahan dan bancuh hingga sekata.
4.Tuang campuran kek ke dalam acuan bersaiz 9'' yang sudah digris dengan marjerin.
Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180'C selama 45 minit.
5.Setelah siap dibakar,terlangkupkan kek ke atas rak kek selama 5 minit dan terbalikkan
semula kek itu.Ini untuk menghalang kek daripada tenggelam di bahagian tengah.
Selamat mencuba..
Selamat hari ibu Rahel...
BalasPadamlangkah kanan datang sini, kak Amie dapat sepotong black forest cake... makan sorang aje ye.
Selamat hari ibu Kak Amie..
BalasPadamterima kasih sudi singgah..kalau berjiran di LD bole la Rahel jemput makan2 kek..hehe..
Cantiknya kek Rahel... kemas aje buatannya...
BalasPadamterima kasih MamaFami.
BalasPadam