Isnin, 9 Januari 2012

Bolu Gulung Marmar

Selamat bertemu kembali,tengah buat ape tu? Singgah sekejap kat sini...boleh dapat kek sekeping..ni saja letak picture and resepinya kat sini,biar senang nak rujuk selalu mana la tau kot-kot ada jugak yang kepingin menggulung kek..tapi untuk pengetahuan korang semua...adunan untuk resepi ni memang sedang-sedang je,boleh hidang untuk empat orang makan punya...so kalau kat r umah banyak rakyat jelata,silahlah doublekan adunan  dalam resepi tu ek...boleh makan  kek banyak-banyak.



Bolu Gulung Marmar
(Bolu Gulung Pandan Mini)
Sumber:Natural Cooking Club,Indonesia

Bahan A:
2 butir telur ayam
50g gula pasir/gula kastor
1 sudu teh emulsifier

Bahan B:
50g tepung terigu protein sedang

Bahan C:
50ml santan
1 sudu teh pandan pasta/esen vanila

Bahan D:
3 sudu makan butter cream

Cara:
1.Kocok bahan A hingga kental,masukkan bahan B,aduk rata,tuangi bahan C
   aduk hingga rata.
2.Tuang adonan ke dalam loyang 22x22x4cm,ratakan.
   Kukus selama 20 menit atau hingga matang.
3.Angkat,biarkan uapnya hilang dan cake dingin.Balikkan di atas kertas roti,
   poles rata dengan bahan D.
4.Gulung segera dan padatkan.


Pesan Rahel---------->>>>>>>>

Pukul adunan hingga kental,jika mangkuk diterbalikkan adunan tidak jatuh seperti dalam gambar di atas

Untuk corak marmar,ketepikan sedikit adunan,kemudian beri pewarna (pilihan),kemudian
dot2kan kepermukaan adunan asal,kemudian corakkan guna hujung lidi sate.

Inilah corak marmar...



Selamat mencuba...

4 ulasan:

  1. woww..gebunya bahulu gulung rahel nih..meleleh akak tgk!! minta sepotong..hehe!

    BalasPadam
  2. oooowwwhhh! banyaknya sudah koleksi dia... bolu gulung marmarnya cantik banget ni Rahel! bagi sepotong ye...siap sama teh panas!

    BalasPadam
  3. Rahel....kak cek nakbolu gulong ni...kaler dia cantik...rasanya confirm sedap kan...:)

    BalasPadam
  4. Inahar...nape lambat sangat..kek dah abis punnn..


    Hahaha Kak Amie..bisa aja...sepotong cukup k?


    Ow sudah tentu sedap kek ni Kak Cek..

    BalasPadam